Ali Haydar Efendi ve fıkhî görüşleri
Ali Haydar Efendi and his views of jurisprudence
  1. Tez No: 546107
  2. Yazar: ESRA ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Haydar Efendi, Fıkıh, Mecelle, Şerh, İctihâd, Ali Haydar Efendi, Jurisprudence(Fıgh), Mecelle, Annotate, Case law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ali Haydar Efendi, Osmanlı Devleti'nin son yılları ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış önemli bir hukukçudur. İslâm hukuku mirasımızın taşıyıcısı ve yorumlayıcısı olarak,“Dürerü'l-Hükkâm Şerhu Mecelleti'l-Ahkâm adlı eseriyle Mecelle'yi şerh etmiş ve bu alanda yakın tarihimizde önemli hizmetler icra etmiştir. Ali Haydar Efendi, Dürerü'l-Hükkâm Şerhu Mecelleti'l-Ahkâm adlı eseriyle Mecelle'yi şerh etmekle kalmamış, ayrıca Mecelle'nin değinmediği hukuksal alanları tamamlamayı ve örneklendirmeler yapmak suretiyle somutlaştırmayı hedeflemiştir. Tezimiz, giriş, üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Girişte tezin adı, konusu, amacı, önemi, kapsam ve sınırı ile yöntem ve kaynakları ele alınmıştır. Birinci Bölümde; ”Ali Haydar Efendi ve Yaşadığı Dönem“ başlığı altında Ali Haydar Efendi'nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri ile yaşadığı dönemin hukuki ve siyasi yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci Bölümde, ”Ali Haydar Efendi ve Fıkıh Usulü“ başlığı altında; ”Ali Haydar Efendi ve Fıkıh“, ”Ali Haydar Efendi ve Şer'i Deliller“ konuları ele alınmıştır. Bu bölüm, tezimizin ana gövdesini oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde ise; ”Ali Haydar Efendi ve Fıkhi Görüşleri“ başlığı altında ”Ali Haydar Efendi ve İctihad“, ”Ali Haydar Efendi ve Feraiz“, ”Ali Haydar Efendi ve Mefkud“, ve ”Ali Haydar Efendi ve Nafakat" konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ali Haydar Efendi is an important legist who lived in the last years of the Ottoman State and in the first years of the Republic. As a carrier and interpreter of our Islamic law heritage, with his named work“Dürerü'l-Hükkâm Şerhu Mecelleti'l-Ahkâm”annotated Mecelle and this area has performed important services in our recent history. Ali Haydar Efendi, with his named work“Dürerü'l-Hükkâm Şerhu Mecelleti'l-Ahkâm”not content with annotate Mecelle, also legal areas that Mecelle does not deal with by completing and sampling aimed at embodying it. Our thesis consists of introduction, three sections and conclusion. In the Introduction, the name and subject of the thesis, the objective of the thesis, the im-portance of the subject of the thesis, the scope and limitations of the thesis and the sources of the thesis have been discussed. In the first section, under the title“Ali Haydar Efendi and his lived period”about Ali Haydar Efendi's life, scientific personality and his works and the legal and political structure of the time he lived were given. In the second section, under the title“Ali Haydar Efendi and Jurisprudence”,“Ali Haydar Efendi and Jurisprudence (Fıgh)”,“Ali Haydar Efendi and religious evidence”were deal with. This section forms the main body of our work. In the third section, under the title“Ali Haydar Efendi and His Views of Jurisprudence”;“Ali Haydar Efendi and Case Law”,“Ali Haydar Efendi and Islamic Heritage Law”,“Ali Haydar Efendi and Lost Person”, and“Ali Haydar Efendi and Subsistences”were deal with.