The impact of ethno-politics in Iraq
Irak'ta etno-siyasetin etkisi
- Tez No: 546176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Irak, Etnik-Siyaset, Federalizm, Demokrasi, Iraq, Ethno-Politics, Federalism, Democracy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez, etno-politiğin Irak'taki ana etkisine genel bir bakış açısına odaklanmış, siyasetin din ve etnik çizgiye göre yeniden inşa edildiğini ve siyasi ittifakların bu setler üzerinde yeniden şekillendirildiğini hatırlatmaktadır. Amerikan askerlerinin geri çekilmesi ve Iraklı partilerin iç farklılıkları, yalnızca mezhep ve etnik üslerle sınırlı olmayan siyasi dengeleri tetikledi. Arap Baharı'nın siyasi ve stratejik gayreti ve Iraklı siyasi gruplar arasındaki iç güç mücadelesi ile siyasette yeni bir döneme girildi. Uluslararası ilişkiler disiplininde etno-politik açıdan ilham alan çatışmaların yükselen zorlukları ne yeni, ne de beklenmediktir. Uluslararası ilişkiler disiplininde etno-politik çalışmalar araştırmacıları, özellikle de giderek artan bir ulusluluk bilincinin olduğu durumlarda, kendi kaderini tayin etme arayışının sonucu olarak ortaya çıkan etnik kaynaklı çatışmaları ele almak için farklı yaklaşımlar önermiştir. Bu yaklaşımların bir kısmı konfederasyon, federasyon ve politik özerkliktir. Bununla birlikte, bu teorilerin çoğu, hevesli etno-ulusun dahil ettiği yaklaşımların her birinin önerdiği kurumsal düzenlemelere uyum sağlayıp sağlamadığını açıklamamıştır. Bu tez beş bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm çalışmanın genel bir girişini sunmaktadır. İkinci bölüm teorik çerçeveye (etno-politik teori, federalizm ve konstrüktivizm) odaklanmaktadır. Çalışma, tarihsel inceleme olan üçüncü bölüm ile devam etmektedir. Bu bağlamda, Irak'ın durumu; Saddam Hüseyin döneminde, öncesinde ve sonrasında Irak'ın siyaseti; geçiş süreci ve siyasi uzlaşma hakkında iyi bir bakış ile güvenlik zorluklarını ve yanıtlarını özetlemektedir. Dördüncü bölümde, Irak'taki etno-siyaset ve politik yapı, Saddam Hüseyin'den sonra ABD politikasının ortasında, Irak'ın etnik ve dini yapısına, politik yapıya ve Kürtlere daha fazla vurgu yapılmıştır. Son bölüm araştırmacının çalışmanın önerilerini ve çalışmanın özetini gösteren bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
This thesis is focused on an overview of the main impact of ethno-politics in Iraq, recalling the fact that politics was rebuilt with respect to religious and ethnic lines and political alliances were reshaped over these set lines. Withdrawal of American troops and internal differences of Iraqi parties triggered political balances, which are not limited into just sectarian and ethnic bases. The political and strategic effort of Arab Spring and internal power struggle among Iraqi political groups entered into a new phase in politics. The rising challenges of ethno-politically inspired conflicts in IR discipline are neither new nor unexpected. Different scholars of ethno-political studies in IR discipline have suggested different approaches to addressing ethnic inspired conflicts, which sometimes arises as a result of quest for self-determination especially when there is a growing consciousness of nationhood. These approaches include confederation, federation and political autonomy. However, most of these theories have failed to explain whether the aspiring ethno nation's involved feels accommodated with the institutional arrangements of each approach. This thesis is divided into five chapters. First chapter presents a general introduction of the study. Second chapter focuses on the theoretical framework (ethno-political theory, federalism and constructivism). The study continues with chapter three, which is the historical review. Within this context, more focus is on the state of Iraq; the politics of Iraq before, during and after Saddam Hussein; a look on the transition process and political reconciliation, and finally, it outlines the security challenges and responses. Chapter four elaborates the ethno-politics and political structure in Iraq with focus on the ethnic and religious structure of Iraq, political structure, and Kurds in the midst of US policy after Saddam Hussein. Finally, the last chapter is the conclusion, which points out the findings of the study.