Sosyal zekâ ve kariyer başarısı ilişkisi: Politik becerinin aracılık etkisi
The relationship between social intelligence and career success: The mediating effect of political skills
- Tez No: 546391
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA İNCİ BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Politika, politik beceri, sosyal zekâ, kariyer başarısı, Organizational policy, political skill, social intelligence, career success
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal zekâ ve politik beceri düzeyinin kariyer başarısı üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Çalışmanın örneklemini Balıkesir ve Elazığ'da faaliyet gösteren özel sanayi kuruluşları kapsamaktadır. Çalışmanın verileri anketler aracılığıyla toplanmıştır. Bu kapsamda dört yüz doksan iki anket toplanmış ve analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, sosyal zekâ ve politik becerinin işgörenlerin kariyer başarısı üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Sosyal zekâ düzeyi bakımından iyi olan ve politik beceriye sahip olan çalışanların kariyer başarılarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca politik becerinin, sosyal zekâ ile kariyer başarısı arasındaki ilişkide tam aracılık etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether social intelligence and political skill level have a significant effect on career success. The sample of the study is consisted of employees working in private industrial enterprises operating in the provinces of Balıkesir and Elazığ. The data of the study were collected through questionnaires. In this context, four hundred and ninety two participants were surveyed and analyzed. The results of the study show that social intelligence and political skill have an impact on the career success of employees. It have been concluded that the employees with high social intelligence levels and high political skills have high career achievements. In addition, it has been found that political skill has mediating effect on the relationship between social intelligence and career success.