İş birliğine dayalı öğretim yönteminin lise öğrencilerinin Osmanlı Türkçesi metinlerini okuma becerilerine etkisi
The influence of collaborative learning method on reading skills with The Ottoman Turkish texts of high school students
- Tez No: 546407
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT KÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Türkçesi eğitimi, okuma becerisi, İş Birliğine Dayalı Öğretim Yöntemi, Ottoman Turkish training, reading skills, Collaboration-Based Teaching Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: İş Birliğine Dayalı Öğretim Yöntemi'nin lise öğrencilerinin Osmanlı Türkçesi ile yazılan metinleri okuma becerilerine etkisi, çalışmamızın temel amacıdır. Bu bağlamda tezimizde İş Birlikli Eğitim Yöntemi'nin Osmanlı Türkçesi dersine olan etkileri tespit edilecektir. Bununla beraber çağdaş yöntemlerin etkililiğini ispatlamak da amaçlarımız arasında olacaktır. Yöntem: Çalışmamızda nicel araştırma yöntemlerinden deneysel araştırma tekniği kullanılmıştır. Çalışmamızın deseni ise öntest-sontest eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desendir. Bu desende tarafımızca akademik başarıları düşük, orta ve üst düzey olan üç okul seçilmiş olup söz konusu okullarda deney ve kontrol grupları oluşturularak çalışmalar yürütülmüştür. Çalışmamız esnasında veri toplama aracı olarak OTOBBT (Osmanlı Türkçesi Okuma Becerisi Başarı Testi) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamız neticesinde elde edilen verilere göre İş Birliğine Dayalı Öğretim Yöntemi'nin sürdürüldüğü sınıflarda öğrenci başarısının, klasik yöntemlerle eğitimin sürdürüldüğü sınıflara göre kısmi olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Nitekim öğrencilerin Osmanlı Türkçesi okuma becerileri okul türlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Öte yandan iş birliğine dayalı olarak yürütülen eğitimde öğrenci başarısı cinsiyet, ailenin gelir durumu, annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu gibi değişkenlere göre ise farklılık göstermemiştir. Sonuç: Elde edilen veriler neticesinde İş Birliğine Dayalı Öğretim Yöntemi'nin Osmanlı Türkçesi dersinde okul türü ve bireysel farklılıklar dikkate alınarak kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum İş Birliğine Dayalı Öğretim Yöntemi'nin Osmanlı Türkçesi okuma becerisini kısmi olarak artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main objective of our study is to evaluate the effect of the cooperation-based teaching method to the reading skills of high school students of text written in Ottoman Turkish. In this context, the effects of the Collaborative Education Method on the Ottoman Turkish course will be determined in our thesis. However, it will be among our objectives to prove the effectiveness of contemporary methods. Method: In our study, from among the quantitative methods the experimental research technique was used. The design of our study is a quasi-experimental design with pretest-posttest paired controlled group. In this design, three schools with low, middle and high academic success level were selected and experimental and control groups were created in these schools. OTOBBT (Ottoman Turkish Reading Skills Achievement Test) was used to collect data. Findings: According to the data obtained from our study, it has been determined that there is a significant difference between the student achievement in the classes in which the Collaboration-Based Teaching Method is carried out and in the classrooms where the classical methods are conducted. As a matter of fact, reading skills of Ottoman Turkish students differed significantly depending on school types. On the other hand, in the education conducted based on cooperation, there were no differences regarding the achievements in terms of gender, family income, mother's educational status and father's educational status. Result: As a result of analyzing the data, it has been concluded that the Collaboration-Based Teaching Method should be used in Ottoman Turkish course, considering the types of schools and individual differences. This situation shows that Collaborative Teaching Method partially increases reading skills in Ottoman Turkish.