Infertil obez kadınlarda grelin seviyelerinin belirlenmesi
Determination of ghrelin levels in infertile obese women
- Tez No: 546850
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Grelin, infertilite, obezite, vücut kitle indeksi, cinsiyet hormonları
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı infertil kadınlarda obezite ile serum grelin ve cinsiyet hormonu seviyelerindeki değişimleri araştırmaktır. Bu çalışmaya toplam 120 obez kadın dahil edildi. İlk değerlendirmede, vücut kitle indeksini (VKİ) hesaplamak için ağırlık ve boy ölçümleri yapıldı. Tüm katılımcılar infertiliteye göre kontrol grubun (fertil, n = 40) ve çalışma grubu (infertil, n = 80) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Antropometrik ölçümlerden sonra estradiol (E2), folikül stimüle edici hormon (FSH), luteinize edici hormon (LH), prolaktin, tiroid stimüle edici hormon (TSH) ve grelin analizleri için venöz kan örnekleri alındı. Bu çalışma, infertil kadınların daha düşük FSH, LH, estradiol (E2) ve grelin düzeylerine sahip olduğunu göstermiştir (p < 0.001). Serum grelin düzeyleri FSH, LH ve Estradiol (E2) ile tüm örneklemde anlamlı olarak korele idi (p < 0.001). Bulgularımız, yüksek grelin düzeylerinin obez kadınlarda infertilite ile ilişkili olduğunu desteklemektedir. Bu nedenle, infertil obez hastalarda grelin düzeylerini artıran terapiler, infertilitenin tedavisinde yeni bir bakış açısı sağlayabilir. Grelinin infertilitedeki rolünü açıklamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the changes in serum ghrelin and sex hormone levels in infertile women with obesity. A total of 120 obese women were included in this study. The initial assessment included measurements of weight and height to calculate body mass index (BMI). All participants were categorised into two groups in accordance with infertility as a control group (fertile, n = 40) and a study group (infertile, n = 80). After anthropometric measurements, venous blood samples were taken for analyses of estradiol (E2), follicle stimulating hormone (FSH), luteinising hormone (LH), prolactin, thyroid stimulating hormone (TSH) and ghrelin. The present study demonstrated that the infertile women had lower FSH, LH, estradiol (E2) and ghrelin levels (p < 0.001).