The study of agricultural marketing system: The case of tobacco farmers in Mangochi, Malawi
Tarımsal pazarlama sisteminin araştirilmasi: Mangochi, Malawi'de tütün çiftçilerinin örneği
- Tez No: 547149
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Küçük işletme tütün çiftçileri, Pazarlama kanalları, Malavi'de Tarım, Piyasa bilgileri, Smallholder tobacco farmers, Marketing channels, Agriculture in Malawi, Market information
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Malawi Mangochi bölgesindeki tütün çiftçilerinin pazarlama kanallarını ve pazar pazar bilgilerinin aktarılmasını analiz etmektir. Araştırmanın birincil verileri 91 tütün çiftçisi ile birebir görüşülerek yapılan anketlerden elde edilmiştir. Yapılan anketlerden tütün çiftçilerinin demografik özellikleri, fiyat bilgileri, kullandıkları pazarlama kanalları ile ilgili veriler elde edilmiştir. Araştırmanın verileri tanımlayıcı istatistikler yoluyla analiz edilmiştir ve tütün çiftçilerinin hangi pazarın tütünlerini pazarlayacağı konusundaki kararlarını ortaya koyabilmek amacıyla lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Malawi'deki çoğu tütün çiftçisinin, tütünlerini yaprak alıcılarla yapılan sözleşmeler yoluyla pazarladıkları tespit edilmiştir. Ayrıca çiftçilerin cinsiyeti, yıllık geliri, grup üyelikleri ve piyasa bilgileri pazar seçimlerini etkileyen faktörler olarak belirlenmiştir. SMS yoluyla çiftçilere zamanında ve güvenilir fiyat bilgilerinin iletilmesi, hükümetin küçük çiftçilerin tütünlerini ilçe düzeyinde satmalarına izin verecek bir sistem oluşturması ve fiyat bilgilerinde şeffaflık olması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to analyze the marketing channels and the transfer of market information among tobacco farmers in Mangochi district, Malawi. A total of 91 structured questionnaires were administered face to face to collect data such as demographic characteristics, the transfer of price information as well as marketing channels used by smallholder tobacco farmers in Mthiramanja area, Mangochi. The study used binary logistic model to find out the factors affecting farmers decision on which market channels to market their tobacco. The results showed that more tobacco farmers in Malawi market their tobacco through contracts with leaf buyers. The results of the analysis showed that annual income gender, group membership and market information were the factors affecting the choice of farmers. It was recommended that timely and reliable price information should be communicated to the farmers through SMS, the government should create a system which will allow smallholder farmers to sell their tobacco at the district level and there should be transparency in price information.