Türkiye'deki yüzme antrenörlerinin çalıştıkları kulüp yöneticilerini yönetim ve liderlik stilleri bakımından değerlendirilmesi
Swimming coaches evaluationo club executives in terms of management and leadership styles
  1. Tez No: 547177
  2. Yazar: SELİM MAZLUM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Yüzme, Antrenör, Yönetim, Yönetici, Liderlik, Sports, Swimming, Coaches, Management, Manager, Leadership
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Mazlum, Selim.“Türkiye'deki Yüzme Antrenörlerinin Çalıştıkları Kulüp Yöneticilerini Yönetim ve Liderlik Stilleri Bakımından Değerlendirilmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Trabzon, 2019. Günümüzde yüzme sporuna duyulan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bununla birlikte yüzme kulüpleri, antrenörler ve yüzme eğitimi süreçleri de önem kazanmıştır. Bu nedenle yüzme kulüplerinin yönetim ve yöneticilerine ilişkin olarak yapılacak çalışmaların alana önemli katkılarının olacağı düşünülmektedir. Araştırmanın amacı, yüzme kulüp yöneticilerinin antrenörleri tarafından algılanan liderlik stilleri ve değişim yönetimlerinin belirli değişkenler (cinsiyet, mesleki kıdem, yaş, medeni durum, yaş ve medeni durum, mesleki tecrübe, antrenörlük kademesi, antrenörlük belgesi, yöneticinin mesleği / yaş aralığı) açısından incelemektir. Ayrıca yüzme kulüp yöneticilerinin antrenörleri tarafından algılanan liderlik stilleri ve değişim yönetimleri arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı ve varsa ne yönde olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma yüzme antrenörlerinin kulüp yöneticilerinin antrenörleri tarafından algılanan liderlik stilleri ve değişim yönetimlerini farklı değişkenlere bağlı olarak olası etkilerini açıklama girişiminde bulunmuştur. Nicel bir çalışma olan bu araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Türkiye'nin farklı bölgelerinde halen görev yapmakta olan farklı kulüp, kıdem ve mesleki tecrübelere sahip 100 yüzme antrenörünün katılımıyla gerçekleşmiştir Bu çalışma; veriler ve demografik bilgileri kapsayan 1. bölüm, değişim yönetimi ölçeğinin yer aldığı 2. bölüm ve liderlik davranışları belirleme ölçeğinin yer aldığı 3. bölümden oluşmaktadır. Veriler SPSS 21.0 ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde madde analizleri, bağımsız t-testi, One-Way ANOVA ve korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre yüzme antrenörlerinin kulüp yöneticilerine yönelik liderlik stilleri ve değişim yönetimlerinin belirli değişkenler (cinsiyet, mesleki kıdem, yaş, medeni durum, yaş ve medeni durum, mesleki tecrübe, antrenörlük kademesi, antrenörlük belgesi, yöneticinin mesleği/ yaş aralığı) açısından anlamlı değişkenlere sahip olduğu ve liderlik stilleri ile değişim yönetimleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the sport of swimming is increasing with each passing popularity. However, swimming clubs, coaches and swimming training process has gained importance. Therefore, it is thought to be important contributions to the field of the work to be done as regards the management and managers of swimming club. The aim of this study is to is to examine relationships between leadership style is percevied by the coach of the swimming club manager and in terms of specific variables change management (gender, seniority, age, marital status, age and marital status, professional experience, coaching level, coaching certification, the manager's profession / age range). It has also investigated whether any relationship between leadership styles and change management perceived the swimming club manager. These relationships were examined in what way and in what level. This research is a qualitative study. This study was carried out in 2015-2016 academic year with 100 swimming coach. These coaches are still working in different regions of Turkey. Participants have different seniority and professional experience. The study consists of three different data sets. Part 1 includes demographic information. In Part 2 is located Change Management and part 3 covers the Department of Leadership Behavior Locator Scale. Data were analyzed with SPSS 21.0. The study utilized of the material analysis, independent t-test, One-Way ANOVA and correlation analysis. It is determined based on the finding of the study according to the swimming coaches possess significant variables for specific variables management (gender, seniority, age, marital status, age and marital status, professional experience, coaching level, coaching certification, the manager's profession/age range). terms of change management and leadership styles of the club manager. Also it was determined that a significant positive correlation between change management and leadership styles.