Köy ilkokulunda öğrenci olmak: Etnografik bir çalışma
Being a student in a village primary school: An ethnographic research
  1. Tez No: 547336
  2. Yazar: İSA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN NAZLI KOÇBEKER EİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etnografya, köy ilkokulu, köy Kültürü, Ethnography, village primary school, village culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmada tipik bir köy yerleşiminin yaşam biçiminden, kültürel anlayışından hareketle çocuğun yaşam alanının ilkokuldaki eğitimine yansıması ve köyde çocuk ve öğrenci olmanın anlamı sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu bağlamda, araştırmanın amacı; köy kültürünün ve bu kültürdeki yaşantıların öğrencilerin öğrenim hayatını nasıl etkilediğini derinlemesine incelemektir. Ayrıca öğrenim hayatının daha başında olan ilkokul öğrencilerinden yola çıkarak, konunun temelinden nasıl şekillendiğinin daha iyi anlaşılacağı düşünülmüştür. Araştırma, dışarıdan gözlemin ürünü değildir, bizzat köyün içinde, köyü yaşayan bir öğretmenin perspektifinden izlenim ve deneyimlere dayanmaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden etnografik araştırma deseninde yapılmıştır. Çocukların hayat/öğrenim sürecinin köy kültürü içerisinde incelenmesi ve bu bağlamda içinde bulunulan insanlar tarafından ortaya konulan düşünce ve davranışların anlamlandırılması veya yorumlanmasına odaklanıldığı için etnografik desen tercih edilmiştir. Veri toplama sürecinde gözlem, katılımcı gözlem, görüşme ve odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Araştırmada, köy kültüründeki, köy okulunun etkisi altında kaldığı veya etkilediği her unsur mercek altına alınmıştır. Merceğin odağını ise kültür oluşturmaktadır. Sonuç olarak araştırma, kültürel anlayışların birçok alanı etkilediği gibi öğrencileri de etkilemekte olduğunu ve köydeki yaşam tecrübeleri ve kültürel birikimlerin öğrenci olma durumunu derinden şekillendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the life style of a typical village settlement and its reflection on the education of children in a primary school and the meaning of being a child and a student in the village were examined from a sociological perspective. In this context, the aim of the research was to explore in depth how village culture and experiences in this culture affect students' educational life. Furthermore, it was thought that how the subject was shaped would be beter understood through the examination of the primary school students who were at the beginning of their education life. This research was not the product of an external observation, but rather it was based on the impressions and experiences from the perspective of a teacher. The study was designed as an ethnographic research, which is one of qualitative research methods. The ethnographic pattern was preferred because the reaserach focused on the examination of children's life / learning process within the culture of a village and on the interpretation and reflection of the thoughts and behaviors presented by the people involved. Observations, participant observations, interviews and focus group interviews were used in the data collection process. In this research, every element that is under the in fluence of or has inflence on a village school in the culture of the village were examined. The main source of the focus in the study was the culture. As a result, the study has revealed that cultural understanding affects many areas as well as student sand the life experiences of the village also deeply affect the status of being a student.