Tanatofobi ölçeği'nin Türkçe formunun hemşirelerde geçerlik ve güvenilirlik çalışması
The validity and reliability study of the Turkish form of the thanatophobia scale among nurses
  1. Tez No: 547372
  2. Yazar: ZÜLFİYE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tanatofobi, Hemşirelik, Geçerlik, Güvenirlik, Tanatophobia, Nursing, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Tanatofobi Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanarak hemşire örneklemi üzerinde geçerlik ve güvenirliğini göstermek amacıyla planlanan bu çalışma, metodolojik tasarımdadır. Tanatofobi, literatürde sürekli olarak ölüm kaygısı ve korkusu yaşama durumu olarak tanımlanmaktadır. Çalışmada örneklem seçimi için herhangi bir yöntem kullanılmamış, ölçek madde sayısının on katı olacak şekilde hemşireye ulaşılması amaçlanmış, 154 hemşire çalışmaya dahil edilmiştir. İngilizceden Türkçeye çevirisi ve geri çevirisi yapıldıktan sonra ölçek uzman görüşüne sunulmuştur. Ölçeğin değerlendirilmesinde kapsam geçerliği, yapı geçerliği, madde analizi, Kaiser Meyer Olkin–Bartlett testleri, doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizleri ve Cronbach alfa güvenirlik katsayısı kullanılmıştır. Ölçeğin kapsam geçerlik indeksi 0,91 bulunmuştur. Ölçeğin madde toplam puan korelasyon değerlerinin r=0,453 ile 0,718 arasında değiştiği saptanmıştır. Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0,854 ile güvenilir bulunmuştur. Doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizleri sonucunda tek faktörlü yapıda faktör yüklerinin 0,571-0,815 arasında değiştiği, ölçek ifadelerinin toplam varyansın yüzde 53,762'sini açıkladığı belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda Tanatofobi Ölçeğinin Türkçe'de geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin farklı çalışmalarda ve farklı örneklem gruplarında test edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The validity and reliability study of the Turkish form of the Thanatophobia Scale among nurses This study, which is planned to perform the validity and reliability of the Tanatophobia Scale on Turkish nurse sample, is in methodological design. Tanatophobia is defined as the situation of death anxiety and fear in the literature. In the study, sample was not selected randomly. It was aimed to reach at least ten times more nurses then number of items of scale in the institution, and data were collected from 154 nurses. After translating from English to Turkish, the scale was submitted to expert opinion. Content validity, construct validity, item analysis, Kaiser Meyer Olkin-Bartlett tests, confirmatory and exploratory factor analyzes, and Cronbach's alpha reliability coefficient were used in the evaluation of the scale. The content validity index of the scale was 0.91. The item total score correlation coefficients of the scale ranged from r=0.453 to 0.718. Cronbach's Alpha reliability coefficient was found to be 0.854. As a result of confirmatory and exploratory factor analysis, factor loadings in single-factor structure ranged between 0.571-0.815 and it was determined that the scale expressions explained 53.762% of the total variances. As a result of the analyzes, it was determined that the Tanatophobia Scale was valid and reliable in Turkish. It is recommended to be tested in different studies and in different sample groups.