Portekiz ve Türkiye'deki halkla ilişkiler uygulayıcılarının profilleri ve liderlik eğilimlerinin belirlenmesi
Determination of profiles and leadership tendencies of public relations practitioners in Portugal and in Turkey
- Tez No: 547378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER FATMA GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Uygulayıcıları Profilleri, Halkla İlişkiler Rolleri, Portekiz, Türkiye, Liderlik Eğilimi, Strategic Public Relations, Public Relations Practitioners Profiles, Public Relations Roles, Portugal, Turkey, Leadership Tendency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüz dünyasında artan rekabet ortamı, yeni iletişim kanalları, iletişimin hızlı bir şekilde pek çok çeşitli kanallardan gerçekleşiyor oluşu, kurumların eskiye göre çok daha proaktif, stratejik, dikkatli, hedef odaklı ve vizyonları çerçevesinde hareket etmesini zorunlu kılmıştır. Kurumlar için stratejik halkla ilişkiler çalışmaları, halkla ilişkiler uygulayıcılarının üstlendikleri roller ve liderlik eğilimleri ile yönetim kademesinde ne denli söz sahibi oldukları konuları özellikle son yıllarda önemli bir ivme kazanarak artmıştır. Halkla ilişkiler uygulayıcılarının kurum yönetimine dahil olmaları ve alınan kararlarda söz sahibi olmaları kurumun başarısına da etki etmektedir. Bu araştırmada, Portekiz ve Türkiye'de faaliyet gösteren halkla ilişkiler uygulayıcılarının profilleri ve liderlik eğilimlerini anlamak amacıyla; Portekiz'de otomotiv, gıda, perakende, bilgi sistemleri, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi endüstrilerde, 1.000'in üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteren, 5 farklı kurumda çalışan 5 Portekizli halkla ilişkiler uygulayıcısı ile Türkiye'de otomotiv, içecek, akaryakıt, lojistik-taşımacılık, gıda gibi endüstrilerde, 1.000'in üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteren, 5 farklı kurumda çalışan 5 Türk halkla ilişkiler uygulayıcısı olmak üzere toplamda 10 halkla ilişkiler uygulayıcısı ile çevrim içi yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların tamamı yönetici ya da müdür pozisyonunda çalışmaktadır. Araştırma sonucunda, Portekiz'de faaliyet gösteren halkla ilişkiler uygulayıcılarının profilleri ve liderlik eğilimleri ile Türkiye'de faaliyet gösteren halkla ilişkiler uygulayıcılarının profilleri ve liderlik eğilimlerinin birbirine oldukça yakın olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, Portekizli halkla ilişkiler uygulayıcılarının, tıpkı Türk halkla ilişkiler uygulayıcıları gibi problem çözücü ve iletişim kolaylaştırıcı rollerini üstlendikleri, aynı zamanda liderlik eğilimleri gösterdikleri ortaya konmuştur. Ortaya çıkan en dikkat çeken farklılıkların; yaş, deneyim ve kurumdaki çalışma süreleri ile ilgili olduğu anlaşılmıştır. Portekiz'de faaliyet gösteren Portekizli halkla ilişkiler uygulayıcılarının, Türkiye'de faaliyet gösteren Türk halkla ilişkiler uygulayıcılarına göre; alanda ya da kurumda daha az tecrübeye sahip olmalarına ya da yaşlarının daha küçük olmasına rağmen, daha erken yönetici ya da müdür pozisyonuna geldikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In an increasing competitive environment, new channels of communication and rapid communication coming from many different channels have forced companies to move more proactively, strategically, carefully, focused and visionary in today's world. In recent years, for companies the importance of strategic public relations has increased with a momentum that can not be ignored. It is highly valued that public relations practitioners have a word in the decisions are taken by the company management and for success of the company. In this research, in order to understand profiles and leadership tendencies of public relations practitioners who are currently working in Portugal and in Turkey; online semi-structured interviews were conducted with 10 public relations practitioners. 5 Portuguese practitioners in Portugal are currently working in 5 different companies as automotive, food, retail, information systems, information and communications technologies sectors. These companies employ more than 1.000 people. 5 Turkish practitioners in Turkey are currently working in 5 different companies as automotive, beverage, oil and gas, logistic, food sectors. These companies also employ more than 1.000 people. All participants work as an assistant manager/supervisor or manager. As a result of the study, it is found that the profile of public relations practitioners and their leadership tendencies who are currently working in Portugal and in Turkey, has a lot of similarities. It is also found that Portuguese public relations practitioners have the role of problem-solving and communication facilitator and at the same time; they have leadership tendencies, as well as Turkish public relations practitioners. It is understood that the most striking differences are; age, experience and seniority in the company. It is seen that even though Portuguese public relations practitioners in Portugal have less experience in the field or in the company or they are younger; they faster become assistant manager/supervisor or manager comparing Turkish public relations practitioners.