Türkiye'de dilsiz kaval icracılarının kaval eğitimine yönelik görüşlerinin incelenmesi
Investigation of kaval performers opinions on kaval training in Turkey
  1. Tez No: 547382
  2. Yazar: BAYRAM KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CEM ŞAKTANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Dilsiz Kaval, Uzman, Dilsiz kaval eğitimi, kaval, experts, kaval education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nın kurulmasından bu yana süregelen dilsiz kaval eğitimi günümüzde bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı devlet konservatuarlarında devam etmektedir. Dilsiz kavalın 1976 yılında TRT Türk Halk Müziği korolarında kullanılmaya başlanması bu çalgının gelişim sürecine en önemli katkıyı sağladığı düşünülmektedir. 1980'li yıllarda Türk Müziği Devlet Konservatuvarının çalgı eğitimi bölümünde dilsiz kaval eğitiminin başlaması ise gelişimi tamamen hızlandırmıştır. Dilsiz kaval eğitimi alacak kişinin ilk olarak bu çalgının tarihini bilmesi gerekir. Daha sonra sırasıyla tutuş ses çıkarma kısmına geçmeli, bu süreçte doğru yönlendirilmeli ve doğru bir çalışma programı yardımıyla çalışmalıdır. Öğrencinin çalışacağı etütler kondisyon arttırıcı özellikte olmalı ve aynı zamanda makamsal içeriğe de sahip olması gerektiği düşünülmektedir. Çalışmada uzmanlardan alınan bilgilerden yola çıkılarak dilsiz kavalda, eğitim süresi boyunca öğrenciyle ne tür çalışmalar yapılması gerektiği, öğrencinin öğrenmedeki eksiğini tamamlaması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ve başlangıç düzeyi etütlerinden başlayarak ne tür eserlerle devam edebileceği konusunda bir takım bilgiler sunulmaktadır. Ayrıca kaval hakkında temel ve tarihi bilgiler sunulmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda uygun bir eğitim modeli hedeflenmektedir. Sunulan bilgiler alanında uzman kişilerle yapılan görüşmelerde elde edilen bilgilerden yola çıkılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the foundation of the Turkish Music State Conservatory, the kaval training has been continuing at the state conservatories of some higher education institutions. It is thought that the use of kaval in TRT Turkish Folk Music choirs in 1976 provided the most important contribution to the development process of this instrument. In the 1980s, the beginning of the training of kaval at the Turkish Music State Conservatory department, accelerated the development completely. The person who will receive an kaval training should first know the history of this instrument. Then, in turn, student must move to the grip and sound extraction section, be directed in this process and work with the help of an accurate study program. It is thought that the etudes in which the student will work should be condition-enhancing and should have a content at the same time. In this study, some information is given about what kind of studies should be done with the student during the kaval education period, what kind of way should be followed for the student to complete the deficiency and which songs should be trained from the start of beginning level studies. In addition, basic and historical information about the kaval has been tried to be presented. As a result of the study, an appropriate training model is targeted. The findings presented are based on information obtained from interviews with experts in the field.