İlköğretim öğrencilerinin çarpanlar ve katlar konusundaki öğrenme güçlükleri ve kavram yanılgılarının incelenmesi
The investigation of the secondary school students intolearning difficulties and concept misunderstanding aboutmultiplication and factor
- Tez No: 547509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DANYAL SOYBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çarpanlar, Katlar, Kavram, Kavram Yanılgıları, Öğrenme Güçlüğü, the multiplication, the factor, the concept, the misconception, the learning difficulties
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma Kayseri ili Melikgazi ilçesindeki ortaokul öğrencileri arasında çarpanlar ve katlar konusunda öğrencilerin yaşadığı öğrenme güçlükleri ve kavram yanılgılarını araştırmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda Melikgazi ilçesinden Burhan Dinçbal Ortaokulu, Hoca Yusuf Erdem Ortaokulu ve Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu seçilmiştir. Bu araştırma için 6.sınıf seviyesinden 107 öğrenci, 8.sınıftan ise 48 öğrenci seçilmiştir. Her bir grup için 2'şer tane açık uçlu soru, 11'er tane test sorusu ve 1'er tane doğru-yanlış sorusu içeren bir anket hazırlanmıştır. Öğrencilerden her bir soruyu çözmeleri ve açıklamaları istenmiştir. Ayrıca çözüm kısmını doldurmaları sözlü biçimde özelikle istenmiştir. Bütün bu soruların yanında öğrencilerden günlük hayatlarında çarpanlar ve katlar konusunu nasıl kullandıkları ve bu konunun matematiğe karşı tutumlarını nasıl etkilediğini cevaplamaları istenmiştir. Bu araştırmanın değerlendirmesine göre, öğrencilerin çarpanlar ve katlar konusundaki öğrenme güçlükleri ve kavram yanılgıları hakkında bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research into the learning difficulties and concept misunderstanding about multiplication and factor of secondary school students in Melikgazi, Kayseri. That's why, Burhan Dinçbal Secondary School, Hoca Yusuf Erdem Secondary School, Yahya Kemal Beyatlı Secondary School are selected in Melikgazi. 107 students from 6th grade and 48 students from 8th grade are selected for this research. A questionnaire including two open-ended questions, eleven test questions and one true false question is prepared for each group for this research. It is requested from students to solve each question and explain how they solve them. Also, it is requested verbally to fill in solutions especially. Besides these questions, it is requested from students to answer how they use the subjects of multiplication and factor in their daily lives and how these subjects affect their attitudes and treatments towards Mathematics. According to evaluations of this research, some suggestions are made for students' learning difficulties and concept misunderstanding about multiplication and factor.