The effect of peacemaking training on the conflict resolution skills of middle school students
Ortaokul öğrencilerinin barış yapıcılık eğitimi sonrası anlaşmazlıklarını çözme konusundaki değişimi
  1. Tez No: 547519
  2. Yazar: NİHAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilerarası Anlaşmazlık, Anlaşmazlık Çözümü, Müzakere, Akran Arabuluculuk, Barışyapıcılık, Interpersonal Conflict, Conflict Resolution, Negotiation, Peer Mediation, Peacemaking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı; barışyapcılık programının ortaokul öğrencileri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Anlaşmazlık çözümü, müzakere ve akran arabuluculuk eğitiminden oluşan barışyapıcılık programı ile, öğrencilerin çatışmaya yönelik algılarının olumlu yönde değişmesi, yapıcı çatışma çözüm stratejilerini daha çok kullanmaya başlamaları, akranları ile ve aile içinde iletişim becerilerini geliştirmeleri, akademik başarılarının yükselmesi, genel olarak sınıf ve okul ortamının olumlu yönde gelişmesi ve öğrencilerin bu bilgi ve stratejileri içselleştirip okul dışında da kullanmaları öngörülmüştür. Araştırma, İzmir'in alt-sosyo ekonomik çevrede bulunan 300 kişilik bir devlet orta okulunda gerçekleştirilmiştir. Her biri 3 şubeden oluşan 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri çalışmaya dahil edilmiştir. Her sınıftan 4 kız, 4 erkek olmak üzere toplamda 72 öğrenci akranları tarafından seçilmiş, 6 hafta boyunca haftada bir gün, iki saat Barışyapıcılık/Akran Arabulucu eğitimi almışlardır. Eğitim 12 ders saati içinde tamamlanmıştır. Bu araştırmanın bağımlı değişkenleri, öğrencilerin çatışma çözümü ile ilgili bu sürece yönelik algıları, öğretmenlerin arabulucu öğrencilerin değişimine yönelik algıları ve barışyapıcılık/akran arabuluculuk eğitiminin etkileridir. Bu bağımlı değişkenlere ait veriler, ¨Arabulucu Öğrenci Görüşme Formu¨ ve ¨Öğretmen Görüşme Formu¨ ve ¨Arabuluculuk Formu¨ ile toplanmıştır. Bu araştırmanın bağımsız değişkeni, 'Barışyapıcılık; Anlaşmazlık Çözümü, Müzakere ve Akran Arabuluculuk Eğitim Programı'dır. Eğitim programı dört ana bölümden oluşmaktadır. 12 saatten oluşan bu eğitimin bölümleri; a) Kişiler arası anlaşmazlıkların neden ortaya çıktığı, artıları ve eksilerinin anlaşılması, b) Çatışma stratejileri c) Müzakere, d) Akran arabulucluk eğitimi ve uygulmasıdır. Araştırmanın sonunda, ortaokul 5, 6 ve 7. Sınıf öğrencilerine verilen Barışyapıcılık Eğitiminin, öğrencilerin yapıcı çatışma çözüm stratejilerini daha fazla kullanmaya başladıkları, iletişim becerilerini geliştirdikleri, ve akademik başarılarını yükselttikleri, olumlu yönde kişisel bir dönüşüm sağladığı ve genel olarak sınıf ve okul ortamının olumlu yönde geliştiği saptanmıştır. Okulda 138 öğrenci çatışmasının %94.9 uzlaşma ve anlaşma ile sonuçlandığı tespit edilmiştir. Tüm bu veriler ışığında, 'Barışyapıcılık, Anlaşmazlık Çözümü, Müzakere ve Akran Arabuluculuk' eğitiminin alt sosyo-ekonomik çevrede bulunan 5, 6 ve 7. sınıf ortaokul öğrencilerinin anlaşmazlılara verdikleri tepkiler üzerinde olumlu yönde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to measure the effect of peacemaking training on the conflict resolution skills of middle school students. It was hypothesised that a peacemaking program consisting of conflict resolution, negotiation, and peer mediation training, would change the perception of students toward conflict in a positive way, would increase the use of constructive conflict resolution strategies, improve communication skills with peers and family members, have a positive effect on academic success, have a positive contribution to the class and school environment, and would be assimilated and used out of school environment. The training was given at a public middle school located in a low-SES part of Izmir. All 5th ,6th and 7th-grade students from 9 different classes were involved in the study. 4 boys and 4 girls from each class, 72 students in total, were chosen by their peers and trained as Peacemakers/Peer Mediators. The peer mediators received two hours of training once a week, 12 hours in total. The training lasted 6 weeks. The dependent variables of the research were the peacemaker/peer mediator students' perceptions of the process, teachers' perceptions of the process and the effectiveness of the peacemaking/peer mediation training. Data on these variables were collected through ¨Peer Mediator Interview Forms¨, ¨Teacher Interview Forms¨, and ¨Peer Mediation Report Forms¨. The independent variable of the study was the Peacemaking Training Program. The program was built around four major themes; a) Understanding the Nature of Interpersonal Conflicts, b) Learning Conflict Strategies, c) Negotiation, d) Peer Mediation. A 12-hour training program was used, covering these themes. The results of the study showed that Peacemaking Training, given to 5th, 6th and 7th grade students increased their conflict resolution skills, improved communication skills with their peers and family members, had a positive effect on academic success, and a positive contribution to the class and school environment. It was also found out that the students assimilated and used the conflict resolution skills out of school environment. Out of the 138 conflicts referred to mediation, %94.9 resulted in agreement. In the light of these findings, we can conclude that Peacemaking Training might have a positive effect on the 5th, 6th and 7th grade students' way of handling their conflicts.