Seyyid Lokman ve Selîm Han-Name (Şehname-i Selim Han)
- Tez No: 547853
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN AKÖZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Selîm-hân-nâme, Şehname-i Selîm-hân”Seyyid Lokman, Şeh-nâmecilik, Minyatürler, Selîm-hân-nâme, Şehname-i Selîm-hân”, Seyyid Lokman, Şeh-nâme writing, Miniatures
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmayla Osmanlı dönemindeki Şeh-nâmecilik, Şiir ve Şairlik, İlim ve İrfan hakkında bilgilendirme amaçlandı. Osmanlı sarayında yazılan Gazavât-nâmeler, Fetih-nâmeler ve Selîm-nâmeler gibi eserler Osmanlı tarihine odaklanmışlardır ve daha kapsamlı bir biçimde olayları anlatmışlardır. Bu sayede Modern Tarihçilik yazımına yaklaşılmıştır. Bu çalışmada Osmanlı Sarayında şiir ve şairliğin gelişimi, resmi bir görev olduğu ve nasıl modern hale geldiği incelendi. Tarihi olayları birebir aktarması nedeniyle Şeh-name ana kaynak olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden bu çalışmaya detaylı bir kaynak taraması yapılarak başlandı. Özellikle yaptığımız bu araştırmada Seyyid Lokman'ın eseri Selîm-hân-nâme hakkında bilgi verildi. ve Seyyid Lokman'ın eseri'nin iç ve dış kısımları incelendi. Ayrıca eserin görsel olarak zihinlerde canlanması için Seyyid Lokmanın Selîm-nâme eserinin şekil özellikleri ile muhtevasından birer örnek çıkarılıp; bir minyatür iki yazı şekli ve kenar süslemeleri çalışmamıza eklendi. Bu çalışmanın gelecekte araştırmacılara ana kaynak olacağı ve daha birçok yeni tarihî bilgilere ulaşılacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to inform about Şeh-nâme writings, poems and poetry, science and knowledge in the Ottoman period. The works such as Gazavât-nâme(s), Fetih- nâme (s) and Selîm-nâme (s) written in the Ottoman Palace focused on the Ottoman history and explained the events more extensively. In this way, the writing of Modern Historiography is approached. In this study, how poems and poetry developed in the Ottoman Palace, how it is an offifical task, how it became a modern one were analyzed. Şeh-name is accepted as the main source due to the transfer of historical events. Therefore, this study was started with a detailed literature review. In this study information was given especially about Selîm-hân-nâme by Seyyid Lokman, and internal and external parts Selîm-hân-nâme was examined. In addition, in order to visualize the work in the minds, a sample from the contents and features of the Selîm-nâme work by Seyyid Lokman was taken, and a miniature, two writing styles and edge decorations were added to the study. It is foressen that this study will be one of the main recourses for the researchers in the future and thus lots of new historical information will be reached.