Ege bölgesinde yeme bağımlılığının pozitif ve negatif duygudurum arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between positive and negative emotionality of the eat addiction in the Aegean region
  1. Tez No: 548015
  2. Yazar: BERNA TEFENLİLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ OMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Bölgesi, Pozitif-Negatif Duygular, Yeme Bağımlılığı, Aegean Region, Food Addiction, Personal Well-Being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışması kapsamında Ege Bölgesi'nde yaşayan bireylerin Yeme Bağımlılığı ve Pozitif-Negatif Duygular düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Ege Bölgesi'nden 3200 kişinin katılımı sağlanmış ve demografik bilgiler, yeme bağımlılığı ve Pozitif-Negatif Duygular düzeylerine ilişkin anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada, Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Pozitif Negatif Duygular Ölçeği veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini içeren nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, cinsiyet ve yaş değişkenine göre yeme bağımlılığı düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Erkek katılımcılarda ve 18-23 yaş arası olan katılımcılarda yeme bağımlılığı puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, Pozitif-Negatif Duygular düzeyi, katılımcıların yeme bağımlılığı düzeylerine göre farklılaşmaktadır. Pozitif-Negatif Duygular düzeyi, yeme bağımlılığı belirtileri olmayan katılımcılarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Yeme bağımlılığını yordayıcı değişkenlerin analizine ilişkin bulgular doğrultusunda, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sayısı ve Pozitif-Negatif Duygular düzeyinin yeme bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Erkeklerin, çocuk sahibi olmayan ya da az sayıda çocuğu olan katılımcılar, evli olanlar, düşük eğitim seviyesinde olanlar ve Pozitif-Negatif Duygular düzeyi düşük olanlar yeme bağımlılığı skorlarını yüksek bildiren katılımcılar olarak bulunmuştur. Saptanan açıklayıcı ilişki varyansın %3'ünde anlamlı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge bazında bağımlılık alanında yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulabilecek değişkenlerin belirlenmesinde ve bu doğrultuda etkin müdahale yöntemlerinin yapılandırılmasında katkısı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research mainly based on Addiction and Mental Health Profile of Turkey aimed to examine the relationship between food addiction and personal well-being of individuals living in Aegean Region. A total of 3200 people from the Aegean Region participated in the study and a survey study was conducted on demographic information, food addiction and positive-negative emotions. In the study, Sociodemographic Information Form, Behavior Impact Load Form and Positive-Negative Emotion Scale were used as measurement instruments. The study was carried out using quantitative research methods including descriptive and comparative analysis methods. According to the results of the study, it was determined that the level of food addiction was significantly different according to gender and age variable. It was observed that the mean age of food addiction was higher in the male participants and in the participants aged 18-23 years. In addition, the level of negative emotions differs according to the participants' level of food addiction. The level of negative emotions was significantly higher in the participants who had no symptoms of food addiction. In accordance with the findings regarding the analysis of variables predicting food addiction, gender, educational level, marital status, number of children and negative emotions significantly predicted food addiction. Participants who had no children or who had few children, who were married, those with low education level, and those with high levels of negative emotions were found to have high food addiction scores. The explanatory relationship was significant in 3% of the variance. It is thought that the findings of the study may contribute to the determination of the variables which can be taken into consideration in the studies to be performed in the field of addictions . Additionally, further studies may be needed to clarify the factors associated with problematic eating and food addiction.