Ege bölgesi'nde yeme bağımlılığı ve aleksitimi ilişkisinin incelenmesi
Examination of relationship between food addiction and alexithymia in Aegean region
- Tez No: 599611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Bağımlılık, Ege Bölgesi, TURBAHAR, Yeme Bağımlılığı, Addiction, Alexithymia, Aegean Region, Food Addiction, TURBAHAR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışması (TBRSH) kapsamında Ege Bölgesi'nde yaşayan bireylerin Yeme Bağımlılığı ve Aleksitimi ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Ege Bölgesi'nden yaşayan 1607'ü kadın, 1593'ü erkek olmak üzere toplam 3200 kişi katılmıştır. Araştırmada, Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Toronto Aleksitimi Ölçeği veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini içeren nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, cinsiyet ve yaş değişkenine göre yeme bağımlılığı düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Erkek katılımcılarda ve 18-23 yaş arası olan katılımcılarda yeme bağımlılığı puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, aleksitimi düzeyi bireylerin yeme bağımlılığı düzeylerine göre farklılaşmaktadır. Duyguları tanımada zorluk puanı ile yeme bağımlılığı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Katılımcıların yaşları ile yeme bağımlılığı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Yaşta ki azalma ile izlenen yeme bağımlılığında ki artış istatistikçe anlamlı düzeydedir. Araştırmada elde edilen bulguların, ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge bazında bağımlılık alanında yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulabilecek değişkenlerin belirlenmesinde ve bu doğrultuda etkin müdahale yöntemlerinin yapılandırılmasında katkısı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, as a part of the research called Turkey Addiction and Mental Health Profile Study (TURBAHAR) aims to examine the relationship between food addiction and alexithymia among individuals living in the Aegean Region. A total of 3200 people, 1607 women and 1593 men, living in the Aegean Region participated in the study. Sociodemographic Information Form, Behavior Impact Load Form, and Toronto Alexithymia Scale were used as data measurement tools in the study. The research was carried out using quantitative research methods including descriptive and comparative analysis methods. According to the results of the study, it was determined that food addiction level was significantly different according to gender and age variable. It was seen that food addiction was higher in the male participants and the participants aged 18-23. In addition, the level of alexithymia differs according to the level of food addiction of individuals. A statistically significant difference was found between the difficulty in recognizing emotions and food addiction. Besides, younger ages were found as significantly associated with higher levels of food addiction. It is thought that the findings obtained in the study may contribute to the determination of the variables which can be taken into consideration in the studies to be performed in the field of addiction both in country and region in the following periods and in the construction of effective intervention methods in this direction.