Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde sigara bağımlılığı bulunan bireylerin pozitif negatif duygudurumları ile psikolojik semptomları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of relationship between psychological symptoms and positive-negative moods of the individuals having smoking addiction in mediterranean and Aegean Regions
- Tez No: 548023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Bağımlılık, Sosyodemografi, Psikolojik Semptom, Pozitif-Negatif Duygudurum, Smoking, Addiction, Sociodemography, Psychological Symptom, Positive-Negative Mood
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada“Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde Sigara Bağımlılığı Bulunan Bireylerin Pozitif Negatif Duygudurumları ile Psikolojik Semptomları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”araştırılmıştır. Daha önceki yıllarda sigara bağımlılığının pozitif-negatif duygudurum ile psikolojik semptomları birlikte inceleyen bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Çalışmanın örneklemi; sigara kullanan veya kullanmayan Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yaşayan 18 yaş üstü 6000 bireyden oluşmuştur. Çalışmada cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, sahip olunan çocuk sayısı, hanede yaşayan kişi sayısı, hanede çalışan kişi sayısının yanı sıra; günlük sigara kullanım miktarı ve sigara kullanım süresi gibi değişkenlerin ölçülmesi amacıyla sosyodemografik form hazırlanmıştır. Sosyodemografik forma ek olarak“Pozitif-Negatif Duygudurum Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri kullanılan ölçekler arasında yer almaktadır. Elde edilen veriler Regresyon Analizi ve Tukey Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”ile incelenmiştir. Sözü geçen grupta yapılan karşılaştırmalar sonucunda sigara bağımlılığı bazı sosyodemografik değişkenlerin (cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum ve yaş), pozitif-negatif duygudurum ölçeğinin (dışa vuruk düşünce) ve kısa semptom envanterinin (olumsuz benlik algısı, somatizasyon ve hostilite) bazı alt boyutlarında anlamlı farklılık olduğu yönündedir. Araştırmanın bulguları literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Çalışmamızın örnekleminin 6000 kişiden oluşması ve lineer regresyon analiz yönteminin kullanılması bulgularımızda etkili olmuş olabilir. Dolayısıyla çalışmanın daha fazla örneklem ile yapılması veya eğrisel regresyon ile yapılması daha güvepnilir sonuçlar verebilir. Çalışma konusunun daha önce çalışılmaması nedeniyle de öncü çalışma olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between positive -negative mood and psychological symptoms of individuals having smoking addiction in the Mediterranean and Aegean regions. Sample of the study is composed of 6000 smoker and nonsmoker individuals over 18 years of age who live in the Mediterranean and Aegean Regions. In this study, the sociodemographic form has been prepared in order to measure the variables such as daily cigarette consumption and smoking period in addition gender, age, marital status, educational status, number of children, number of people living in household, number of people working in household. In addition to the sociodemographic form, the Brief Symptom Inventory and the Positive-Negative Moods Scale are among the scales used. The datas have been investigated with Regression Analysis and One-Way Variance Analysis (ANOVA). As a result of the comparisons in this group, some sociodemographic variables (gender, education level, marital status, age), psychological symptom inventory (negative self-perception, somatization) and positive negative mood scale (outward thinking) have been found to be significant differences in some sub-dimensions. Both our study consisted of 6000 people and use of lineer regresyon method may have been effective in our findings. There for, the study may be performed with more sampling or curved regression so that more reliable findings may be found. İt can be stated that this is a pioneering work due to the fact that the study subject has not been stidied before.