Anneliğe uyum ve dindarlık ilişkisi
Maternal rol adaptation and religiosity
  1. Tez No: 548032
  2. Yazar: MUALLA VAPUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik Rol Kazanımı, Anneliğe Uyum, Annelik İçgüdüsü, Kadın Dindarlığı, Maternal Rol Adaptation, Maternal İnstinct, Female Religiosity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, anneliğe uyum ve dindarlık konularını ele almakta olup dindarlık ile anneliğe uyum arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada öncelikle annelik rolü, annelik rolünün kazanılması, anneliğe uyum kavramları ele alınmış olup; her ne kadar tartışmalı da olsa anneliğe uyumu kolaylaştıran bir etken olarak annelik içgüdüsü ve annelik içgüdüsünün motivasyonel gücü incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca anneliğe uyum ve dindarlık ilişkisinin araştırıldığı çalışmamızda, dindarlık, kadın dindarlığı ve kadın dindarlığının psikolojik güdüleri annelik duygusu/duyarlılığı açısından incelenmeye çalışılmıştır. Maternal Bağlanma Ölçeği ve Dindarlık Ölçeğinden oluşan bir anket vasıtasıyla Anneliğe Uyum ve Dindarlık arasındaki ilişki incelenmiştir. Ankette ayrıca demografik özellikler ve anneliğe uyumu etkileyen faktörler dikkate alınarak hazırlanan birtakım sorular da bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kadınların anneliğe uyumu ile özellikle dindarlığın duygu ve teki boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, dindarlık seviyesi arttıkça anneliğe uyum düzeyinin de arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examine maternal rol adaptation and religiosity. It aims to test the relation between religion and maternal rol adaptation. First the resarch deal with definiton of maternal rol adaptation as a concept. It's characteristic and motivational power of maternity instinct. The relotionship between maternal rol adaptation and the psychological resources of female religiosity has discussed in the light of previous researches. The relationship between maternal rol adaptation and religiosity were tested through a questionnaire. Also in the questionnaire age, educational level, occupation, number of children, income of mother and age of children were used as independent variables. As a result of the research it was discovered that there was a meaningful positive relationship between levels of maternal rol adaptation and religiosity especially with the emotion and consequential orientation of religiosity.