Preoperatif 24 saatlik idrar tanı testleri pozitif ve negatif feokromasitomalı hastaların perioperatif bulgularının retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of perioperative findings of patients with preoperative 24 hour urine diagnostic tests positive and negative pheochromocytoma
- Tez No: 548347
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER ÖĞÜNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: pheochromocytoma, phentolamine, hypertensive crisis, feokromasitoma, fentolamin, hipertansif kriz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Feokromasitoma cerrahi tedavisi hem anestezi hekimini hemde cerrahı daima endişendirmektedir. Semptomatik olan veya ameliyat öncesi dönemde laboratuar veya görüntüleme yöntemleriyle feokromasitoma tanısı konulan hastalar için ameliyat esnasında gelişebilecek hemodinemik dengesizlikler için önceden tedavi önlemleri alınabilmekte ve hazırlıklar yapılabilmektedir. Ancak tanı testi ve görüntüleme yöntemleriyle ameliyat öncesi dönemde tanı konulamayan feokromasitomalı hastalarla da karşılaşabileceğimiz unutulmamalıdır. Çalışmamızda ameliyat öncesi laboratuar testler ve görüntüleme yöntemleriyle feokromasitoma tanısı konulamayan hastaların perioperatif bulgularını, intraoperatif hemodinamik dengesizliklerinin tedavi yöntemlerini ve bu hastalarda cerrahi komplikasyonları araştırdık. Bulgularımızı ameliyat öncesi fokromasitma tanılı hastaların perioperatif bulgularıyla kaşılaştırdık. Tanı testi negatif olan feokromasitomalı hastaların hiçbirinde ameliyat öncesi bozulmuş glikoz toleransı olmadığını gördük. Tanı testi pozitif tüm feokromasitomalı hastalarda ameliyat esnasında hipertasnif kriz görülürken, tanı testi negatif olan hastaların bir kısmında ameliyat esnasısnda hipertansif kriz görülmedi. Ameliyat esnasında oluşan hemodinamik dengesizliğin tedavisinde tanı testi pozitif olan hastalara göre daha az antihipertansif ajan kullanımı olduğu görüldü. Tanı testi negatif olan hastalarda ameliyat esnasında fentolamin kullanılmadan diğer antihipertansif ajanlarla cerrahi rezeksiyonun güvenle tamamlanabildiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Surgical treatment of pheochromocytoma always concerns both the anesthesiologist and the surgeon. Pre-treatment measures can be taken and preparations can be appliedto the patients who are symptomatic or who have been diagnosed with pheochromocytoma in the preoperative period by laboratory or imaging methods for the hemodynamic imbalances that may develop during the operation. However, it should not be forgotten that we may encounter patients with pheochromocytoma which cannot be diagnosed in the preoperative period with diagnostic test and imaging methods. In our study, we investigated the perioperative findings, intraoperative hemodynamic imbalance treatment methods and surgical complications of patients who could not be diagnosed with pheochromocytoma with preoperative laboratory tests and imaging methods. We compared data of patients with pheochromocytoma who were diagnosedpreoperatively and perioperatively. We found that none of the patients with pheochromocytoma who had negative diagnostic tests had no impaired glucose tolerance before surgery. While all patients with a diagnosis test positive pheochromocytoma had a hypertensive crisis during surgery, some patients with negative diagnostic tests did not have hypertensive crisis during surgery. Less antihypertensive agent was used than the patients who had positive diagnostic tests in the treatment of hemodynamic instability during the operation. It was concluded that surgical resection with other antihypertensive agents could be used safely without using phentolamine during surgery.