Jigsaw ve birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve duyuşssal gelişimlerine etkisi
The effect of Jigsaw and ask together learn together methods on students' academic achievements and affective development
  1. Tez No: 548764
  2. Yazar: HAKAN ARAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğrenme modeli, birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemi, jigsaw yöntemi, epistemolojik inançlar, sosyal beceri ölçeği, okula ilişkin tutum ölçeği, cooperative learning method, asking and learning together technique, jigsaw technique, epistemological beliefs, social skills scale, attidutes toward the school scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırma ortaokul 6.sınıf Fen bilimleri dersinde kullanılacak olan işbirlikli öğrenme modelindeki jigsaw ve birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemlerinin 'Dünyamız, Ay ve Yaşam Kaynağımız Güneş' ünitesinin öğretiminde öğrencilerin akademik başarılarına, epistemolojik inanaçlarına, sosyal becerilerine, okula ilişkin tutumlarına etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Nicel araştırma modelleri içerisinde yer alan deneysel araştırma desenlerinden öntest-sontest karşılaştırma gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Erzurum'un Palandöken İlçesine bağlı Yıldızkent İMKB Orta Okulunun 6/D ve 6/E sınıflarında öğrenim gören toplam 48 öğrenciden oluşmaktadır. Bu şubelerden biri“Birlikte Soralım Birlikte Öğrenelim”yönteminin uygulandığı Deney Grubu-1 (n=25), ikincisi“Jigsaw”yönteminin uygulandığı Deney Grubu-2 (n=23) olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi, Epistemolojik İnançlar Anketi, Sosyal Beceri Ölçeği ve Okula İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler parametrik testleri yapmaya uygun olduğundan analizlerde bağımsız ve bağımlı gruplar t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucuna göre 'Dünyamız, Ay ve Yaşam Kaynağımız Güneş' ünitesinin öğretiminde kullanılan BSBÖ yöntemi ve Jigsaw yönteminin grupların akademik başarı puanları yükselmesine rağmen aralarında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Çalışmada kullanılan Sosyal Beceri Ölçeğinin puan ortalamalarına bakıldığında gruplar arasında jigsaw yönteminin uygulandığı grupta daha etkili olduğu görülmüştür. Araştırmada kullanılan Epistemolojik İnanç Anketi puan ortalamalarında her iki grubun ortlamasının arttığı ancak jigsaw grubundaki artışın daha fazla olduğu görülmüştür. Araştırmada kullanılan Okula İlişkin Tutum Ölçeği puanlarında BSBÖ grubundaki artış jigsaw grubuna göre fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Birlikte soralım ve birlikte öğrenelim yöntemi ve jigsaw yönteminin ortaokul 6.sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını artırmada, epistemolojik inançlarını geliştirmede, sosyal becerilerinin gelişiminde ve okula ilişkin tutumlarının olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Study has been done to detret influence of 'jisaw and asking-learning together technique'in cooperative learning method in 6th grade science lesson 'Our World, Moon and Our Source of Life Sun'unit on student's academic success, epistemological beliefs, social skills and their attitudes toward the school. Method: Semi experimental pattern with pre-test, post-test comperative group which is one of the experimentalresearch pattern that take part in quantitative reserch model has been used.Palandöken Yıldızkent İMKB secondary school 6-D and 6-E classes in 2016-2017 educational year second term.One of the classes has been determined as experimental group-1 (n=25) in which asking and learning together technique applied and the other has been determined as experimental group=2 (n=23) in which jigsaw technique was applied.İn order to collect data, Academial Success, Epitemological Beliefs Survey, Social Skills Scale, Attidutes Toward the Scholl Scale is used. Independent groups t-test has been used in analyes as datas are suitable for performing parametic tests. Findings: According to results of this study althougn'asking and learning together' techniquue and 'jigsaw' technique used in teaching 'Our World, Moon and Source of Life Sun' unite enhance the academic success of groups, It has been seen that there isn't a signifıcant contrast between them.When you look at social scale average score that used in this study, you can see that jigsaw technique is more efficient.It has been seen that each group's epistemilogical beliefs survey avarage score has increased but scores of the group where jigsaw technique is applied have increased more. When you look at 'Attiolute toward the school' scale's avarage score, rise in asking and learning together technique group's more than jigsaw group. Result: It has been concluded that'asking and learning together' technique and 'jigsaw' technique has a positive influence on enhancing success, epistemological beliefs, social skills and attitudes toward to school of 6th grade student'.