Ağrılı işlem esnasında dikkat dağıtma yöntemlerinden rüzgar gülü üfleme ve el kuklasının çocuğun ağrısına ve annenin kaygısına etkisi
The effect of wind blowing and disturbance of hand puppets on childs pain and maternal anxiety
- Tez No: 548817
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, dikkat dağıtma, hemşire, kaygı, kukla, rüzgârgülü, Pain, distraction, nurse, anxiety, puppet, windmill
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu araştırma ağrılı işlem esnasında dikkat dağıtma yöntemlerinden rüzgârgülü üfleme ve el kuklasının çocuğun ağrısına ve annenin kaygısına etkisi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma ön test son test kontrol gruplu, yarı deneysel olarak Ocak -Şubat 2019 tarihleri arasında İran'ın Urmiye şehrinde, Ümit Hastanesinin Acil Servisine başvuran hasta çocuklar ve annelerinin üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ocak –Mayıs 2019 tarihleri Arasında İran-Urmiyede ve Ümit Genel Vakıf Hastanesinin Acil servisine hasta olarak başvuran 120 çocuk ve onların anneleri, örneklemini ise araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 3-6 yaş arası acil servise herhangi bir nedenle gelen ve kan alma işlemi yapılan görme ve işitme problemi olmayan, iletişim kurabilen çocuklar ve anneleri oluşturmuştur. Çalışma 3 grup ile yapılmıştır. Birinci grup rüzgar gülü üfletilen, ikinci grup el kuklası ile dikkati dağıtılan 3.grup ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışmada çocuğun ve annenin demografik özelliklerini ve annenin kaygısını ölçen soruları içeren anket formu ve Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin grup içi ağrılı işlem öncesi ve sonrası rüzgârgülü uygulamasının çocuğunun ağrısını hafifleteceğine inanma durumunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Rüzgârgülü üfleme grubundaki çocukların ağrılı işlem yapıldıktan sonra ağrı düzeyi (3.90±2.67) ağrılı işlem yapılmadan öncekine (6.65±2.76) göre düşük olduğu belirlenmiştir. El kuklası grubu rüzgârgülü grubuna göre çocuğun ağrısını azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Annelerin rüzgârgülünün çocuğun ağrısınını azaltacağını düşünerek diğer gruplardan daha az kaygı yaşadığı, çocukların ise el kuklası grubunda daha az ağrısı olduğu bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda her iki dikkat dağıtma yönteminininde ağrı ve anne kaygısını azaltmada kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Wind Blowing and Disturbance of Hand Puppets on Child's Pain and Maternal Anxiety Aim: This research was carried out to determine the effect of wind blowing and hand puppet on the child's pain and mother's anxiety during the painful procedure. Material and method: The research was conducted with pre - test post - test control group and semi - experimentally between January - February 2019 in Urmiye, Iran, on the patients and their mothers who applied to the Emergency Department of Ümit Hospital. 120 children and their mothers who admitted to the emergency department of Iran-Urmia and Umit General Foundation Hospital between January-May 2019 and the sample of the study were included in the study. children and mothers who had no visual and hearing problems. The study was performed with 3 groups. The control group consisted of the first group of wind roses and the third group of hand puppets. In the study, a questionnaire including the questions measuring the demographic characteristics of the child and the mother and the anxiety of the mother and the Face Expression Rating Scale were used. Results:It was found that believing that the application of wind turbines before and after intraoperative pain of the mothers in the group will ease the pain of the child is statistically significant. The pain level of the children in the wind blowing group after the painful operation (3.90 ± 2.67) was determined to be lower than the painful procedure (6.65 ± 2.76). The hand puppet group was found to be effective in decreasing the pain of the child compared to the wind turbines group. Conclusion: It was found that mothers had less anxiety than the other groups and that the hand puppets had less pain in the hand puppets group because they thought that the windworm would decrease the pain of the child. According to these findings, it was determined that both distraction methods could be used to reduce pain and mother anxiety.