Web tabanlı aile planlaması danışmanlık hizmetinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness of web based family planning consultancy service
- Tez No: 548903
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA İLDAN ÇALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Web tabanlı danışmanlık, Aile Planlaması, Web, Web-based consulting, Family planning, Web
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, web tabanlı aile planlaması danışmanlık hizmetinin etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte olup, web tabanlı aile planlaması danışmanlık hizmetini almak isteyen tüm bireylerle yürütülmüştür (N:100). Araştırmanın verileri ilgili literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanan“Aile Planlaması Danışmanlık Öncesi Anket Formu”ve“Aile Planlaması Danışmanlık Sonrası Anket Formu”kullanılarak toplanmıştır. Aile planlaması danışmanlık öncesi anket formu bireylerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemek için 12 soru, aile planlaması yöntemleri hakkındaki bilgi ve deneyimlerini belirlemek için ise 18 soru olmak üzere toplamda 30 sorudan oluşmaktadır.Verilerin analizinde SPSS 15.00 kullanılarak sayı, yüzde dağılımı, McNemar testi ve Chi-square testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Web tabanlı danışmanlık hizmeti alanların %52,0'ının 25 yaş altı, %48,0'ının ise 25 yaş üstü olduğu bulunmuştur. Danışmanlık alanların yaş ortalaması 27,48±7,502 olup, minumum (min): 17, maxsimum (max): 49'dur; yaş ortalamalarının ortanca (median) değeri 25,0'dir. Danışmanlık hizmeti alan bireylerin %72,0'ı kadın, %28,0'ı ise erkektir. Danışmanlık hizmeti alan bireylerin %85,0'ı aile planlaması yöntemlerini bildiklerini, %15,0'ının ise yöntemleri bilmediklerini belirtmişlerdir. Sonuçlar: Web tabanlı verilen aile planlaması danışmanlık hizmeti araştırmaya katılan bireylerin beklentilerinin çoğunu karşıladığı görülmüştür. Araştırmaya katılan bireylerin danışmanlık sonrası aile planlaması yöntemlerini bilme durumları artmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Object: In this research, it was aimed to evaluate the effectiveness of web based family planning consultancy service. Materials and Methods: The research is descriptive type and web based family planning is carried out with all the individuals who want to get counseling service (N: 100). The data of the research were collected in accordance with the related literature by using the questionnaires prepared by the researchers“Family Planning Pre-Counseling Questionnaire”and“Family Planning Questionnaire After Counseling”.The pre-counseling questionnaire for family planning consists of 12 questions for determining the socio-demographic characteristics of the individuals and 18 questions for determining the knowledge and experience about family planning methods total of 30 questions.The data were analyzed using SPSS 15.00 using the number, percentage distribution, McNemar test and Chi-square test. Findings: 52,0% of web-based counseling services are found to be under 25 years old and 48,0% are over 25 years old.The average age of the counseling areas is 27,48 ± 7,502 and the minimum (min): 17 is the maximum (max): 49; the median value of the average age is 25,0. 72,0% of the individuals who receive counseling services are women and 28,0% are men. 85,0% of the individuals receiving counseling services reported that they knew the methods of family planning and 15,0% did not know the methods. Results: The web-based family planning consultancy service was seen to meet most of the expectations of the individuals involved in the research. Individuals participating in the research have increased their knowledge of family planning methods after counseling.