Doğrusal analiz yöntemi ile mevcut bir betonarme yapının performans değerlendirilmesi ve güçlendirme tahkiklerinin yapılması
Performance evaluation and strengthening of a reinforced concrete structure by linear analysis method
- Tez No: 548973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECATİ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans analizi, doğrusal performans analizi, güçlendirme, Performance analysis, linear performance analysis, strengthening
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, 2007 Deprem yönetmeliğinden önce inşa edilmiş ve güçlendirme uygulaması yapılmış bir yapının performans analizlerinin yapılması, analizlerden elde edilen sonuçların 2007 Deprem yönetmeliği kriterlerini karşılayıp karşılamadığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda Kocaeli ilinde bulunan dört katlı mevcut bir konut binası incelenmiştir. 1987 yılında inşa edilip 2000 yılında güçlendirilen çerçeve sisteme sahip konut binası, ideCAD Statik 8.62 programı yardımı ile modellenip doğrusal elastik hesap yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, güçlendirilmemiş yapının ilk durumu ve mevcut güçlendirilmiş yapının durumu 2007 Deprem Yönetmeliği Bölüm 7'de konutlar için öngörülen (50 yılda aşılma olasılığı %10 olan şiddetli depremler için) can güvenliği performans hedefini karşılamadığı görülmüştür. Çalışma binanın güçlendirilmediği varsayımına göre hazırlanan 2007 Deprem yönetmeliği kriterlerine uygun yeni bir güçlendirme önerisi ile sürdürülmüştür. Bu öneride binanın ilk haline (güçlendirilmemiş durum) perde ve kolon mantoları ilave edilmiş, doğrusal elastik hesap yöntemi kullanılarak yapının performans analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda yapının konutlar için öngörülen deprem performans hedefini sağladığı görülmüş ve yapılan güçlendirmenin yeterli olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca yapının oturum alanı ve mevcut mimari projesine bağlı kalınarak, 2007 Deprem yönetmeliğine uygun yeni bir statik dizayn yapılmış ve öneri olarak sunulmuştur. Bu öneride ise kolon ve kiriş boyutları 2007 Deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmiş, donatı çap ve oranları düzenlenmiştir. Öneri olarak hazırlanan yeni statik dizaynın doğrusal elastik hesap yöntemi kullanılarak yapılan analizi sonucunda konutlar için öngörülen deprem performans hedefini sağladığı görülmüştür. Altı bölümden oluşan yüksek lisans tezinde konu hakkında bilgilerden ve çalışma amacından bahsedilmiş, konu hakkında yapılan diğer araştırmalara değinilmiş, performans kavramı, performans tasarım ilkeleri, performans analiz sonuçlarının değerlendirilmesi gibi konular hakkında bilgiler sunulmuştur. Bununla birlikte tez içerisinde, hazırlanan statik hesap modellerine ait sayısal bilgilere yer verilmiş, elde edilen sonuçlar değerlendirilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study which prepared as a master's thesis, it was aimed that performance analysis of a building which was constructed and strengthened before the 2007 earthquake regulation and to determine whether the results obtained from the analyzes satisfy the 2007 earthquake regulation criteria. According to this, a four-story building in the province of Kocaeli was investigated. The building with frame system, which was built in 1987 and has reinforced in 2000, was modeled with the help of ideCAD Static 8.62 program and analyzed using linear elastic calculation method. As a result of the analysis, it is seen that the first building (unreinforced) and the reinforced structure do not satisfy the life safety performance target for housing in the 2007 earthquake regulation section seven (severe earthquakes having probability of exceeding 10% in fifty years). The study was continued with a new strengthening proposal in accordance with the 2007 earthquake regulation criteria, based on the assumption that the building was not strengthened. In this proposal, the curtain and column mantles of the building were added to the building and the performance analysis of the structure was made by using the linear elastic calculation method. As a result of the analysis, it is seen that the structure provides the earthquake performance target for the houses and it is concluded that the strengthening is sufficient. In this master's thesis composed of six parts, informations about the subject, the purpose of the study and other research on the subject have been mentioned, the information is presented on issues such as the concept of performance, linear elastic calculation methods, performance design principles, evaluation of performance analysis results.