Ortaöğretim öğrencilerinin din anlayışı ve dini yaşantısı üzerine bir araştırma - Besni örneği
A study on the understanding of the religion and religious life of high school students - Besni model
  1. Tez No: 549077
  2. Yazar: SAİT ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Youth, Religiousness, Conception of Religion, Besni, Modernization, Secularization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Din-Toplum ilişkileri tarihin her döneminde önemini koruyan toplumsal olgulardan biri olmuştur. Modern dönemde yaşanan bilimsel gelişmeler ve hızlı değişimler din ve toplum ilişkisini farklı boyutlara taşımıştır. Geldiğimiz noktada görülmektedir ki din, geleneksel toplumlara kıyasla modern toplumlarda birtakım farklılaşmalara maruz kalsa da etkisini ve canlılığını koruyan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, toplumun önemli bir parçası olan ortaöğretim öğrencilerinin din anlayışı ve dini yaşantısını; modernleşme süreçleri, eğitimin dönüştürücü işlevi ve aileden gelen dini sosyalleşme açısından ele almaktadır. Anket, gözlem ve görüşme teknikleriyle verilerin toplandığı araştırma, toplam altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve önemi belirtilmiş, ikinci bölümde ise bu konuda daha önce yapılmış çalışmalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesi hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın yöntemi ve tekniklerinin anlatıldığı dördüncü bölümden sonra araştırmanın yapıldığı Adıyaman ilinin Besni ilçesi hakkında genel bilgiler verilmektedir. Altıncı bölümde ise araştırmanın bulguları, dindarlığın inanç, ibadet, tecrübe, bilgi, etki ve ahlak boyutları çerçevesinde sosyolojik bir perspektiften değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religion-Society relations have been one of the social phenomena that have an importance in every period of history. The scientific developments and rapid changes in the modern period have brought the relationship of religion and society to different levels. At this point, religion is seen as a phenomenon that maintains its effect and vitality even though it is exposed to a number of differentiations in modern societies compared to traditional societies. This study aims to handle the religious understanding and religious life of high school students who are the important part of society in terms of modernization processes, the transformative function of education and socialisation of the religion inherited from the family. The research to which the data are collected by means of survey, observation, and interview methods composes of six parts. In the introduction part the subject, purpose and the importance of the research are mentioned and in the second part the previous studies on this subject are mentioned. In the third part, information is given about the conceptual and theoretical framework of research. After the fourth section in which the method and techniques of the research are given, general information about the di mentioned. In the sixth part, the findings of the study have been evaluated from a sociological perspective within the frame of belief, worship, experience, knowledge, influence and morality dimensions of religiousness.