Devlet koruması altında yetişen bireylerin sosyal destek algısı ve aile aidiyetinin incelenmesi
Research perception of social support and family belonging of i̇ndividuals that grew up in orphanages
- Tez No: 549108
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Devlet Koruması, Aile Aidiyeti, Sosyal Destek Algısı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Devlet koruması altında yetişen bireylerin profilini çıkaran bu çalışma, 18 yaş üstü bireylerin sosyal destek algısı ve aile aidiyeti ile demografik özellikleri arasındaki anlamlılık ilişkisinin incelendiği bir alan çalışmasıdır. Kurum bakımı, evlat edinme ya da koruyucu aile yanında büyüyen bireylerin sosyal destek algısı ve aile aidiyetini istatistiki bilgilerle betimlemeye çalışan çalışmanın alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmada genel tarama model türünün ilişkisel tarama modeli esas alınmıştır. Araştırma 18 yaş üstü devlet korumasından faydalanan bireylerden oluşurken bunların 278 i kadın 142 si erkeklerden olan 420 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada Zimet, Dahlem, Zimet ve Farley (1988) tarafından geliştirilen Eker ve Arkar(1995) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile Daşbaş, Kesen ve Mavili (2015) tarafından insanların aile aidiyetini ölçme amacıyla geliştirilen Aile Aidiyeti ölçekleri kullanılmıştır. Ayrıca devlet koruması altında yetişen bireylerle ilgili bilgiler için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi ve levene testi sonucunda verilerin Normal dağılım göstermediği ve bu nedenle, analiz için Parametrik olmayan testlerden bağımsız ikiden fazla grup için Kruskal-Wallis Testi, bağımsız iki grup için Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Yine ilişki için Spearman Korelasyon Testi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
This is a field survey that profiles individuals who grown up under state preservation and in which the significant relationship between the demographical features and sense of belonging in family and perception of social support of the individuals' over 18 is studied.It is thought that the survey ,that tries to describe the sense of family belonging and the perception of social support of individuals who were placed with foster parents or under child protection institution or child adoptation, with statical information will contribute to literature. In survey; correlational survey model is used that is a kind of general survey model.Survey consists of individuals over 18 who take support of state preservation and these individuals consist of 420 people ; 278 women and 142 men.In survey Multi-dimensional Perceived Social Support Scale,developed by Zimet,Dahlem and Farley (1988) and adapted to Turkish by Eker and Arkar (1995) and Sense of Family Belonging Scale,developed in order to measure people's the sense of family belonging by Daşbaş,Kesen and Mavili(2015) are used.Also Personal Information Form is used for information about individuals that grown up under state preservation. In data analysis, the results of Kolmogorov-Smirnov and Leneve tests show that data do not demostrate normal distribution so from nonparametric tests Kruskal –Wallis Test for the group more than two which is independent , Mann-Whitney U Test for two group which is independent were used for analysis.Also Spearmen Correlation Test is used for relation.