Geçici koruma altındaki Suriyelilerin toplumsal uyum süreci üzerine bir alan araştırması: Sultangazi ilçesi örneği
Investigation on the field of social adaptation process of the Syrians under the protective protection: Sample of Sultangazi district
  1. Tez No: 549217
  2. Yazar: ÖNDER ATAŞÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Geçici Koruma, Eğitim, Toplumsal Uyum, Migration, Temporary Protection, Education, Social Cohesion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Suriye 1963'te Baas Partisi'nin yaptığı askeri darbeden sonra olağanüstü halle yönetilmeye başlandı. 1970 yılından bu güne kadar Esad rejimi yönetilmektedir. Muhaliflerin Özgürlük mücadelesi ve talepleri yıllarca sert bir şekilde bastırıldı. Tunus'ta başlayarak Ortadoğu coğrafyasının birçok ülkesine sıçrayan ve Arap Baharı olarak isimlendirilen süreç, Suriye'de iyice karmaşıklaşarak bugün uluslararası bir soruna dönüştü. 2011 yılının Mart'ında Dera'da reform isteğiyle başlayan protestolar, diğer kentlere de sıçrayarak Esad yönetiminin karşısında bir muhalefete dönüştü. Esad ülkedeki olayları sonlandırmak için bazı politik kararları uyguladı. Muhalifler, Esad'ı samimi bulmadıklarını söyleyerek gerilimi de artırdılar. Buna karşın Esad olayları kanlı bir biçimde bastırmayı deneyerek ülkeyi bir iç savaşın içine çekti. 2011 Haziran ayında çok sayıda Suriyeli Türkiye'ye sığındı. İç savaş başladığında ilk gelen Suriyeliler genellikle Suriye'ye yakın bölgedeki konteynır ve çadır kentlere yerleştirildi. Eylül 2017 itibariyle Suriyeli sığınmacılar Türkiye'nin her iline dağılmış durumdalar. 2018'in sonunda geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 4 milyona yaklaştı. Türkiye halkı ile bir uyum içerisinde yaşamaları sürecin sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahiptir. Konuya dair tez çalışmasında İstanbul iline bağlı Sultangazi ilçesinde yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacıların sosyo-ekonomik durumlarının tespiti, talepleri, sorunları, ileriye dönük planlarının neler olduğu hakkında anket yöntemi kullanılarak alan araştırması yapıldı. Araştırma verileri SPSS programı yardımı ile analiz edilip yorumlandı. Yapılan değerlendirmeler ışığında geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacıların yasal statüden yoksun olmalarından kaynaklı iş hayatına dâhil olmakta sıkıntı yaşadıkları ve bu sorundan kaynaklı olarak da en başta maddi sıkıntılar olmak üzere, beslenme, eğitim, sağlık, barınma ve beslenme alanlarında önemli problemler yaşadığı görülmektedir. Bu tür sıkıntıların sığınmacıların topluma entegre olmasının önünde büyük engeller oluşturduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
After the military coup of the Baath Party in 1963, Syria began to be ruled as a state of emergency. Syria has been ruled by the Assad regime since 1970. The struggle and demands of the opponents for freedom were suppressed for years. Beginning in Tunisia, the process that has spread to many countries of the Middle East geography and was called the Arab Spring. It has become an international issue after getting more complicated and chaotic in Syria. The protests in Dera, which started with the desire to reform in March 2011, also spread to other cities and turned into an opposition against Assad's administration. Assad enacted some political decisions to end events in the country. The opposition also said that they did not find Assad sincere and increased the tension. On the other hand, Assad has sucked the country into a civil war by trying to suppress the events in a bloody manner. In June 2011 a large number of Syrians took refuge in Turkey. When the civil war began, the Syrians who came first were usually placed in containers and tents in the region close to Syria. Since September 2017 Syrian refugees have spread to all of the provinces across Turkey. By the end of 2018, the number of Syrians under temporary protection approached 4 million. It is vital to live in harmony with the Turkish people(public) for Temporary Protected Syrians in terms of the sustainability of the process. In this thesis study, a survey was conducted to determine the socio-economic status of Syrian refugees living in Sultangazi district of Istanbul province, their demands, problems and their prospective plans. The research data were analyzed and interpreted with the help of SPSS. In the light of the evaluations made, it is concluded that the Syrian refugees under temporary protection have difficulties in being included in the business life due to their lack of legal status and they have significant problems in the fields of nutrition, education, health, shelter and nutrition. It has been seen that such problems create great obstacles to the integration of asylum seekers into society.