Simone de Beauvoir'ın 'ikinci Cins' ve C. Perkins Gilman'ın 'Yeni Kadın' kavramları üzerinden feminist bir eleştiri olarak modern kadın miti
Modern woman myth as a feminist critique on Simone de Beauvoir's 'Second Sex' and C. Perkins Gilman's 'New Woman' concepts
- Tez No: 549233
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Simone de Beauvoir, İkinci Cins, Yeni Kadın, Charlotte Perkins Gilman, Modern Kadın Miti, Feminism, Simone de Beauvoir, The Second Sex, The New Woman, Charlotte Perkins Gilman, The Myth of Modern Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmacın amacı Simone de Beauvoir ve Charlotte Perkins Gilman'ın feminizm ile ilgili görüşlerini bazı temel kavramlar üzerinden ele almak ve bu kavramların“modern kadın miti”kavramıyla ilişkisini ortaya koymaktır. Fransız feminizminin önde gelen isimlerinden biri olan Beauvoir'ın feminizmi ağırlıklı olarak, kadının durumu, kişiliği ve ikinci cins olarak görülmesinin nedenleri üzerine yoğunlaşmıştır. Feminizmin temel problem alanlarından biri olan kadının ikinci cins olduğu algısını kültürel, toplumsal ve tarihsel çerçevede derin analizler ile ele alan Beauvoir'ın amacı, kadının öteki olmaktan kurtarılmasıdır. Feminizm görüşlerini feminist bir ütopya üzerinden temellendirmeye çalışan Gilman için ise, kadın kavramı oldukça önemlidir. Gilman,“yeni kadın”kavramı üzerinden kadının durumunu eleştirel bir analizle ortaya koymaya gayreti içerisindedir. Çalışmada öncelikle, feminist düşüncenin tarihsel gelişiminin özeti verilmiştir. Daha sonra Beauvoir'ın ve Gilman'ın, söz konusu kavramları üzerinden feminizm görüşlerinin ana hatları çizilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, modern kadın miti kavramı ile modern süreçteki kadın algısına yönelik bir değerlendirme sunulmaya çalışılmaktadır. Son olarak bu değerlendirme karşısında Beauvoir ve Gilman'ın aldıkları pozisyon ortaya koyulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of Simone de Beauvoir and Charlotte Perkins Gilman on feminism in terms of some basic concepts and to reveal the relation of these concepts with the concept of“the Myth of Modern Woman”. One of the leading figures of French feminism, Beauvoir's feminism is predominantly focused on women's status, personality and the reasons for being seen as the second sex. The aim of Beauvoir, which deals with the perception of the second sex of females as one of the main problem areas of feminism, with deep analyzes in the cultural, social and historical context, is to save the woman from being the other. For Gilman, who tries to base her views on feminism through a feminist utopia, the notion of women is quite important. Gilman, in the concept of new women, is trying to set forth the situation of woman with a critical analysis. In the study, firstly, the historical development of feminist thought has been given. Afterwards, it is tried to outline the their views of feminism through the concepts of Beauvoir and Gilman. In addition, an estimation is made to present the concept of modern female myth and the perception of women in the modern process. Finally, the position of Beauvoir and Gilman in the face of this estimation is tried to be revealed.