Göçmenliğin ve mülteciliğin sosyo-ekonomik etkileri
- Tez No: 549250
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Uluslararası Göç, Dış ve İç Göç, Sosyo-Ekonomik Etki Düzensiz Göç, Migration, International Migration, External and Internal Migration, Socio-Economic Impact, Irregular Migration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada göç olgusu ve göçün tarihsel süreçte geçirmiş olduğu evrim incelenerek günümüze kadar ulaşan toplumların göç kavramından etkilenme biçimleri ve bu konuda diğer bilimlerin bakış açıları ele alınmıştır. Türkiye'nin göç hareketleri açısından transit bir ülke olması, uluslararası göçün ve Avrupa odaklı geçişlerde insani yaşam şartlarının kendi ülkelerine göre daha iyi olmasından dolayı ülkemizin tercih edilmesinde önemli faktörlerin başında gelmektedir. Türkiye, yoğun muhacir kitlelerinin hedef ülkesi olmuştur. Muhacir kitlelerinin Türkiye'ye girişinin çoğu zaman isteklerinin dışında istek harici olduğu belirtilmiştir. Göç kararı alan bireylerin yaş ve cinsiyet bileşimi ile iktisattaki rollerinin önemi üzerinde durulmuş ve bu olgular belirleyici olarak kabul edilmiştir. Gelen göçmenlerin toplumsal-iktisadi etkilerinin araştırması bu etmenlerle belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the phenomenon of immigration and the evolution of migration in the historical process and the ways in which societies have been affected by the concept of migration and the perspectives of other sciences are examined. Turkey is transit country in terms of migration movements and has better human living conditions than Europe at the point of international migration and these are important factors in the choice of our country as a transition point. Turkey has been the target country of intense refugees audience. Apart from the request of Immigrants, they often enter Turkey by wishes of the external masses. Emphasis was placed on the importance of age and gender composition of people who decided to migrate and their role in economics and those cases were considered as determinants. The study of the social-economic impacts of the incoming migrants has been tried to be determined by these factors.