Farklı azot dozlarının mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silaj verimi ve kalitesi üzerine etkileri
Effect of different nitrogen doses on silage and quality characteristics of maize (Zea mays L.) cultivars
  1. Tez No: 549414
  2. Yazar: EROL ÖZASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER KUŞAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azot dozları, Mısır, Silaj verimi, Nitrogen doses, Maize, Silage yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Manisa ili Salihli ilçesi ekolojik koşullarında üç farklı silajlık mısır çeşidi ile (C-955, TK-6063 ve Kolosseus) yedi farklı azot dozunun (0, 4, 8, 12, 16, 20 ve 24 kg N/da) mısır çeşitlerinin silaj verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek için 2015 yılında şahsa ait arazide üç tekerrürlü olarak“Tesadüf Blokları Deneme Desenine”göre yürütülmüştür. Araştırmada azot dozlarının silaj verimi unsurları üzerine etkileri istatistiksel açıdan önemli farklılıklar göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre mısır çeşitlerinin ortalama; bitki boyu, sap çapı, yaprak sayısı, koçan sayısı, koçan boyu, koçan çapı, yeşil otta koçan yüzdesi, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru madde verimi, ham protein verimi üzerine azot dozlarının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuş, bununla birlikte mısır çeşitlerinin ortalama; ilk koçan yüksekliği, yaprak ayası boyu, yaprak ayası eni, yeşil otta yaprak yüzdesi, yeşil otta sap yüzdesi ve ham protein oranı üzerine azot dozlarının etkisi önemli bulunmamıştır. Azot dozlarının önemli etki ettiği silaj verimi unsurları; bitki boyu 248,2 -299,4 cm, sap çapı 2,4-2,7 cm, yaprak sayısı 11,4-14,3 adet, koçan sayısı 1-1,3 adet, koçan boyu 20,9-24,0 cm, koçan çapı 4,956-5,189 cm, yeşil otta koçan yüzdesi %27,1-%31,0, yeşil ot verimi 7406,0-8880,1 kg/da, kuru madde oranı %33,3-%35,8, kuru madde verimi 2607-3174,7 kg/da, protein verimi 235,2-295,6 kg/da, arasında bulunmuştur. Denemede kullanılan azot dozları arasında silaj verimi açısından en uygun azot dozu 20 kg/da olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the experimental field at Salihli district of Manisa Province in 2015, aiming to determine the effect of different nitrogen doses (0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 kg N / da) on silage and quality characteristics of maize cultivars (C-955, TK-6063 and Colosseus).The field experiment was designed in a Randomized Complete Block (RCBD) with three replications. The effects of nitrogen doses on the silage yield components showed statistically significant differences. According to the results of the study; the effect of different nitrogen doses on plant height, stem diameter, number of leaves, number of ear, ear length, ear diameter, ear ratio (%), herbage yield (kg/da), dry matter content (%), dry matter yield (kg/da) and crude protein yield (kg/da) were statistically significant. However, the effect of different nitrogen doses on the first ear height, leaf length, leaf width, leaf ratio (%), stem ratio (%) and crude protein content (%) were not found statistically significant. The average value of plant height of maize genotypes varied between 248,2 and 299,4 cm; stem diameter between 2,4 and 2,7 cm; number of leaves per plant between 11,4 and 14,3; number of ear between 1,0 and 1,3, ear length between 20,9 and 24,0 cm, ear diameter between 4,956 and 5,189 cm, ear ratio between 27,1 % and 31,0 %, herbage yield between 7406,0 and 8880,1 kg/da, dry matter content between 33,3 and 35,8 %, dry matter yield between 2607,0 and 3174,7 kg/da, crude protein yield between 235,2 and 295,6 kg/da. Among the nitrogen doses used in the experiment, the optimum nitrogen dose in terms of sillage yield was determined as 20 kg/da.