Uzlaştırma hizmeti kapsamında iletişim eğitiminin önemi (İzmir örneği)
Importance of communication education within the scope of conciliation service (İzmir sample)
- Tez No: 549443
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHSEN YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Education and Training, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Uzlaştırma, Uzlaştırma ve İletişim, Communication, Reconciliation, Reconciliation and Communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ülkemizde ilk kez 2017 yılında uygulanmaya başlamış olan uzlaştırma eğitimleri, 05/08/2017 tarihli ve 30145 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin 51 inci maddesi uyarınca, uzlaştırmacı olacak kişilerin otuz altı saati teorik ve on iki saati uygulamalı olmak üzere en az kırk sekiz ders saat eğitim almaları, bu eğitimin 32 saati hukuk,16 saatini de iletişim ve müzakere derslerinden oluşması hükme bağlanmıştır. Uzlaştırma hizmetinde görev almak isteyen kişilerin öncelikle T.C. Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen bölümlerden mezun olmaları, T.C. Adalet Bakanlığı tarafından onaylanan kurumlardan uzlaştırmayla ilgili eğitim almaları ve bu eğitim sonrasında T.C. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sınavdan başarılı olmaları gerekmektedir. Bu çalışmada; ülkemiz açısından yeni bir hukuki durum olan uzlaştırma ve uzlaştırma hizmetlerinde iletişim becerilerinin önemine, uzlaştırma eğitimi sırasında alınan iletişim derslerinin yeterli olup olmadığına ve uzlaştırma hizmetlerinde görev yapan kişilerin bu görevleri sırasında iletişim becerileri, kullandıkları iletişim yöntemleri ve iletişim ortamları gibi konulara değinilmiştir. Uzlaştırma hizmeti verenlerle yapılan görüşme sonuçlarına dayalı olarak değerlendirmelerde ve önerilerde bulunulmuştur. Çalışmada yazılı ve elektronik kaynaklardan yararlanılmış, veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reconciliation trainings in Turkey has been applied in 2017 for the first time. In the Reconciliation Codes of Criminal Procedure Law, which was dated 05/08/2017 and published in 30145 numbered The Official Journal of Turkey, it is stated that the ones who are going to be reconciliators must take at least forty-eight hours of training. This training includes thirty-six hours of theoretical and twelve hours of practical education. There are thirty-two hours of Law and sixteen hours of Communication and Negotiation in the curriculum. The people who want to take part in the service of reconciliation must be graduated from the spesific departments that are determined by the Justice Ministry of Turkish Republic. Afterwards, they must get education from the institutions and succeed the examinations that are verified by the same ministry. This study refers to the reconciliation which is a new judicial situation for Turkey and the importance of the communication skills in reconciliation services. The study mentions, whether the education is sufficent and refers to the subjects that focus on the people who are working on communication skills, mediums and the procedures they use. It is evaluated and advised on the results of the interview that was made with the persons who are working for reconciliation services. In this study, the written and electronical sources are used and the datas are obtained via the semi-structured interview form.