Kronik böbrek hastalığı olgularında aşil tendonunun sonoelastografi yöntemi ile değerlendirilmesi
- Tez No: 549519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İCLAL ERDEM TOSLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, ultrasonografi, real time elastografi, Aşil tendonu, tendinopati, Chronic kidney disease, ultrasonography, real time elastography, Achilles tendon, tendinopathy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, kronik böbrek hastalığı tanılı olgularda aşil tendon elastikiyetinin sonoelastografi yöntemi ile değerlendirilmesi, normal populasyon ile karşılaştırılması ve strain oranı referans aralıklarının saptanması amaçlanmıştır. Çalışmaya 25-78 yaş arası geçirilmiş aşil tendon hasarı ya da cerrahisi öyküsü olmayan, aşil tendonunda ağrı tariflemeyen, böbrek fonksiyon değerleri normal olan 30 sağlıklı gönüllü ve 24-73 yaş arası evre 3 ve üzeri kronik böbrek hastalığı olan, bazıları hemodiyaliz tedavisi alan 30 kronik böbrek hastası dahil edilmiştir. Mart 2019-Mayıs 2019 tarihleri arasında hasta ve kontrol grubundaki olgulara aşil tendonuna yönelik strain elastografi incelemeleri yapıldı. Ultrasonografik incelemeler Hitachi Preirus marka cihaz ile 6-13 MHz band genişliğinde lineer prob kullanılarak gerçekleştirildi. Olgular pron pozisyonda yatarken her iki ayak sedyenin ucundan serbest şekilde sarkıtılarak aşil tendonu ve Kager yas yastığından yapılan ölçümlerle strain oranı ölçüldü. Ölçümler aynı araştırmacı tarafından 3 kez yapılıp ortalaması alındı. Hastane veri tabanından hastaların son bir aylık GFH değerlerinin ortalaması not edildi. Hastalardan elde edilen strain oranı değerleri kontrol grubu sağlıklı bireylerin değerleri ile kıyaslandı. İstatistiksel analiz sonucu hasta grupta aşil tendonu strain oranları kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı olarak yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the Achilles tendon elasticity in patients with chronic kidney disease using sonoelastography, to compare with those of normal individuals, and to determine the strain ratio reference intervals. This prospective study included 30 healthy volunteers aged 23-78 years who had normal renal function, no history of Achilles tendon damage or surgery, no pain in the Achilles tendon and 30 consecutive patients aged 24-73 years with stage 3 and above chronic kidney disease some of which received hemodialysis treatment. Between March 2019 and May 2019, strain elastography examinations were performed on the Achilles tendon of the patients and control group. Ultrasonographic examinations were performed using Hitachi Preirus US scanner with a 6-13 MHz band-wide linear probe while the subjects were lying on prone position, with both feet allowed to hang down freely from the end of the table. Strain ratio was calculated by measuring the strain values from the Achilles tendon and Kager fat pad. All measurements were performed by the same operator three times and average calculated. The average GFR values of the patients were acquired from the patient medical records from database. Strain ratio values obtained from patients were compared with those of healthy controls. Statistical analysis revealed that strain ratios of the Achilles were significantly higher in the patient group than in the control group.