Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının aktif yurttaşlık öz yeterlikleri ve milli değerlerin öğretimine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between the social studies teacher candidates active citizenship self efficacies and their attitudes towards teaching national values
- Tez No: 549677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Aktif Yurttaşlık, Değer, Milli Değer, Social Studies, Active Citizenship, Value, National Value
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Geçmişten günümüze milletlerin varoluş gayesini oluşturan iyi bir yurttaş yetiştirme, milletleri millet yapan unsurların başında gelmektedir. Yurttaşlar milletlerin değerlerini, ahlaki sistemlerini, dünyaya olan bakış açılarını ve diğer sosyolojik yaşantılarını yansıtmaktadır. Bu noktada aktif yurttaş yetiştirme değişen dünya düzeni içerisinde ayrı bir önem arz etmektedir. Hızla değişen yaşam koşulları, milletlerin yurttaş profillerini ve değer sistemlerini değiştirmektedir. Bu değişimin toplumsal süreç içerisinde yurttaş niteliklerini ve değerlerini olumsuz yönlere aktarılmadan gerçekleşmesi, milletlerin geleceği için önemli bir husus olarak karşımıza çıkmakta ve bu aktarımın eğitim- öğretim süreci içerisinde şekillenmesi kaçınılmazdır. Sosyal bilgiler eğitimi, aktif vatandaşlar yetiştirmede etkin bir ders olarak bu görevi yerine getirmektedir. Bu amaçla gerçekleştirilecek tez çalışmasında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının aktif yurttaşlık öz yeterlikleri ve milli değerlerin öğretimine yönelik tutumlarının incelenmesi, temel amaç olarak belirlenmiştir. İlgili alan yazın incelendiğinde vatandaşlık eğitimi ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır. Ancak aktif yurttaşlık niteliklerinin değişmesiyle birlikte bu konunun milli değerler içerisinde değerlendirilmesinin alan yazına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
From the past to the present day, the purpose of the existence of national citizens is a good citizen training, the nation is one of the elements that make the nation. Citizens reflect the values of the nations, their moral systems, their perspective on the world and other sociological experiences. At this point, active citizenship is of particular importance in the changing world order. The rapidly changing living conditions change the citizens' profiles and value systems. The realization of this change in the social process without transferring the citizens' qualities and values to the negative directions is an important issue for the future of the nations and it is inevitable to shape this transfer within the process of education. Social studies education carries out this task as an active lesson in the development of active citizens. The main purpose of this study is to examine the attitudes of social studies teacher candidates towards active citizenship self-efficacy and national values. When the related field is examined, there are studies about citizenship education. However, it is thought that the evaluation of this subject within the national values may contribute to the literature of the field with the change of active citizenship qualities.