Vakıf üniversitelerinde akademik personelin performans kriterlerinin değerlendirilmesi üzerine bir model önerisi
A proposal on the evaluation of performance criteria of academic staff at foundation universities
  1. Tez No: 549882
  2. Yazar: MUHAMMET TAHA KAYMAKZADE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN FEHMİ ATASAĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Personel, Performans Değerleme, Performans Değerleme Sistemi, Performans Değerleme Modeli, Academic Staff, Performance Evaluation, Performance Evaluation System, Staff Evaluation Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Yükseköğretim kurumlarında yirmi yıl öncesine kadar akademik personele yönelik değerlemeler yeterince bulunmamakta ve bu değerlemelerin sonuçları yükseköğretim kurumlarının planlama ve karar alma süreçlerinde neredeyse hiç kullanılmıyorken, günümüzde akademik görevlendirmelerde, eğitim, kariyer planlama ve ücret hesaplamalarında oldukça sık başvurulduğu görülmektedir. Yükseköğretim kurumlarının başarısının arttırılması için akademik personelin performansının doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve performans artışı için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu amaçla başarılı performans değerleme sisteminin kurulması ve bunu oluşturan etkenlerden yola çıkılarak yükseköğretim kurumlarında bu süreçlerin yararlı bir şekilde nasıl uygulanacağı ve akademik personellerin performansların hangi kıstaslar belirlenerek ölçülebileceği, akademik personellerin görüşleri uygulamalı olarak araştırılarak, değerlendirilmiştir. Bu araştırmaya akademik personelin performans değerleme sistemi hakkındaki görüşlerine ulaşmak amacıyla, Konya ilinde bir vakıf üniversitesinde, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Adalet Meslek Yüksekokulunda görev yapan 124 akademik personel (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doktor öğretim üyesi, doçent doktor, profesör doktor) dahil edilmiştir. Tonbul (2008) tarafından geliştirilen“Öğretim Üyesi Performans Değerlendirme Ölçeği”bu çalışmada“Akademik Personel Performans Değerleme Sistemi Ölçeği”olarak yeniden uyarlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve bulunan değerlerin hesaplanmasında, SPSS IBM (Statistical Packet for Social Science) paket programı kullanılarak çeşitli analizler yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen veriler ışığında değerlendirme yapılarak özgün bir Akademik Personel Performans Değerleme Modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan modelin ne gibi sonuçlar doğuracağı ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Until 20 years ago, there were no sufficient evaluation for academic staff and whilst these evaluations were almost never being used in planning and decision-making processes of higher education institutions, today it is being widely used for academic recruitments, education, career planning and wage calculations. In order to increase the success of higher education institutions, it is inevitable to evaluate the performance of academic staff properly and take necessary precaution to increase performance. With this in mind, the installation of a successful performance evaluation system and starting from the factors making up that, how these processes can be efficiently implemented in higher education institutions and how the performance of academics can be measured depending on what criteria have been evaluated by being investigated practically with regard to the views of academics. In order to receive their opinions, 124 academic staff (research assistant, instructor, assistant professor, associate professor, professor) who works in the Faculty of Law, Faculty of Medicine, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Engineering, Faculty of Fine Arts and Design, Faculty of Social and Human Sciences, School of Health Sciences, Vocational School of Health Care and Vocational School of Justice at a foundation university in the province of Konya have been included in this study.“Faculty Member Performance Evaluation System Scale”developed by Tonbul (2008), has been readapted as“Academic Staff Performance Evaluation System Scale”in this study. Various analyses have been made by using SPSS IBM (Statistical Packet for Social Science) for analysing data and calculation of analysed data. In the light of the data obtained from the analysis, an assessment has been made and an authentic Academic Staff Performance Evaluation Model has been developed. An analysis has been carried out on what results the model would bring about and how it should be implemented.