Risk yönetiminde opsiyon sözleşmeleri ve fiyatlandırılması üzerine bir uygulama
Option contracts in risk management and an application on option pricing
- Tez No: 549924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GÜLER ÖZÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Opsiyon Sözleşmeleri, Opsiyon Fiyatlandırma Modelleri, Risk Management, Option Contracts, Option Pricing Models
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Küreselleşme ile uluslararası ticaretin yaygınlaşmasıyla, ulusal para birimleri arasındaki değişim oranları olan döviz kurları, Bretton Woods sisteminden dalgalı kur sistemine geçişle beraber kur riskini işletmeler ve bireyler açısından ciddi bir sorun haline getirmiştir. Geçmişte organize olmayan piyasalarda kullanılmaya başlayan türev araçlar, zaman içerisinde finansal sisteme dahil olarak organize piyasalarda işlem görmeye başlamış ve piyasanın derinleşmesine katkıda bulunmuştur. Bu gelişmeler ile türev araçlar, yatırımcıların riskten korunma, spekülasyon ve arbitraj yapma amacıyla kullanmaya başladıkları bir yatırım aracı haline dönüşmüştür. Opsiyonlar ise türev araçlar içerisinde, alıcısına sınırlı zarar ve teorik olarak sınırsız kar imkanı vermesi nedeniyle önemli bir yere sahiptir. Opsiyonlar üzerine yapılan çalışmada, kur kaynaklı dalgalanmaların enflasyonu arttırmasıyla ekonomide yaşanacak daralmaların, yatırımcılar tarafından öngörülmesi durumlarında, sektörel ve opsiyon türü bazında yapılan doğru bir stratejiyle karlı bir yatırım fırsatı haline dönüştürülebilmesi Black&Scholes ve Binomial opsiyon fiyatlandırma yöntemleri ile test edilmiştir. Sonuç olarak kullanılan her iki model ile yakın değerler elde edilmiştir. Ekonomik daralma durumlarında doğru strateji ile bu fiyatlandırma yöntemleri ile fiyatlandırılan opsiyonlar kullanılarak kar elde edilebileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the spread of globalization and international trade, together with the switch from Bretton Woods system to floating exchange rate system, exchange rates between the national currencies has made the currency risk a serious problem for both businesses and individuals. Derivatives, which started to be used in non-organized markets in the past, started to be traded in organized markets in the financial system in time and contributed to the deepening of the market. With these developments, derivative instruments have become an investment tool that investors have begun to use for hedging, speculation and arbitrage purposes. The options have an important place in the derivative instruments because of limited loss and theoretically unlimited profit opportunity. In the study conducted on options, it has been tested with Black&Scholes and Binomial option pricing methods in order to transform the economy into a profitable investment opportunity with the correct strategy made on the basis of sector and option type in case of the contraction of the economy due to the increase in inflation by the exchange rate fluctuations. As a result, similar values were obtained with both models. It has been observed that profit can be obtained in economic contraction situations applying the right strategy and using the options priced with said pricing methods.