Ayetler ve hadisler ışığında öfke yönetimi
Anger management in the light of qu'ranic verses and hadiths
- Tez No: 550212
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Ayet, Öfke, Kontrol, Hz. Peygamber, The Hadith, The Verses of the Quran, Rage, Control, Hz Prophet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öfke, insan fıtratında var olan bir duygudur. Allah ve Hz. Peygamber bu duyguyu bastırmayı değil doğru yer ve zamanda kullanmayı emretmiştir. Günümüzde öfkenin kontrol edilemediği zaman ne gibi elim sonuçlar doğurduğuna şahit olunmuştur. Öfke hali geçtikten sonra kişinin o haldeyken yaptığı davranışlara pişmanlık duyduğu çoğu zaman görülmüştür. Çalışma, yersiz kullanılan öfkenin büyük sorunlar doğurduğunu ama tam o sırada öfkesine hâkim olabilen insanın ise belki de büyük bir felaketi önleyebileceği düşünülerek hazırlanmıştır. Bu amaçla ayetlerden ve Hz Peygamber'in sünnetinden hareket ederek“öfke kontrolü nasıl sağlanır?”sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmaya öfkenin fıtri bir duygu olmasından dolayı fıtrat kavramıyla başlanmıştır. Ardından öfke kavramı ve onun zıttı olan kavramlardan belli başlı olanlar açıklanmaya çalışılmıştır. Burada ilk dönem sözlüklerinden faydalanılmıştır. Öfke konusunu içeren ayetler ve hadisler vererek çalışmanın iskeleti oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayetlerdeki muradı daha iyi anlama adına belli başlı tefsir kaynaklarına bakılmıştır. Konuyla ilgili hadis-i şerifler çeşitli açılardan ele alınmış ve böylelikle konunun hadis bilim dalı alanında önemi vurgulanmıştır. Yine çalışmada eğitimden faydalanılmış, bu konuda yazılan eserlerden hareketle psikolojik açıdan öfkeye sebep olan durumlar ve bunlarla baş etme yöntemlerini verilmiştir. Bu yöntemlerin ayet ve hadislerle ilişkisi açıklanmıştır. Sonuç olarak denilebilir ki öfke konusu ayet ve hadislerde geçmiştir. Fıtrata Allah tarafından konulan bu duygunun nasıl kullanılması gerektiği yine ayet ve hadislerde bildirilmiştir. Bize en güzel örnek olarak gönderilen Hz. Peygamber, yaşamın her alanında olduğu gibi bu konuda da bize örnek ve önderdir.
Özet (Çeviri)
Rage is an emotion which is in the human nature. Allah and Hz Prophet order to use it in right place and right time not to suppress it. At the present time (nowadays), we witnessed that rage has unfavourable consequences when it cannot be controlled. After rage fades, it is seen that that person (who raged) regrets his/her behaviours which he/she has done during the rage. We worked on this subject as a result of thinking that rage has negative consequences and the person who can control this rage can avoid an unwanted disaster. For that reason, we sought (searched) an answer to“How can the rage control be ensured?”by following the instructions of verses of Quran and the Sunna of the (Hz.) Prophet. We started our work with natality (nature, fıtrat) because the rage is an innate (natural) emotion. After that, we tried to clarify (explain) the concept of the rage and basic concepts of the opposite of the rage. Hereby we used first period dictionaries(?). We tried to create the structure of this work (subject) by supplying verses of the Quran and the Hadiths that contain subject of rage. We searched basic source of interpretations (paraphrase?) to comprehend better main idea of the Verses of the Quran. We discussed hadiths about the rage with different perspectives. Thus we emphasized importance of the topic in hadith field. We also benefited from education. We explained the relation of the ways to deal with the rage with the Verses of the Quran and the Hadiths by contributing situations which caused the rage psychologically and these ways. In conclusion, we can say that the rage is mentioned in The Verses of the Quran and the Hadiths. Usage of this emotion, which is placed to human nature by Allah, is stated in the Verses of the Quran and the Hadiths. Hz Prophet, who is the best model for humanity, also is good leader and serves as a good model about the rage as always.