Tüketicilerin çevre bilinci ve çevreci tüketici satın alma davranışının incelenmesi
Enviromental consciousness of consumers and enviromental consumer buying behaviour
- Tez No: 550441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZGÖZ AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresel Çevre Sorunları, Çevre Bilinci, Çevreci Pazarlama, Çevreci Ürün, Çevreci Tüketici, Global Environment Issues, Enviromental Consciousness, Environmental(Green) Marketing, Green Product, Enviromental Consumer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüzde artan çevre sorunları, doğal kaynakların tahribatı ve her alandaki tüketim fazlalığı, gelecek için endişe yaratmıştır. Özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin nedenlerine ve sonuçlarına ulusal ve uluslararası kamuoyunda sıkça yer verilmesi ve bu değişikliğin insanın çevreye karşı tutumundan kaynaklı olduğunun vurgulanması, konunun önemini göstermiş ve tüketicilerin çevreye karşı daha duyarlı olmasını sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, artan çevre duyarlılığı karşısında, tüketicilerin çevre bilicinin ölçülmesi ve çevreci tüketicilerin satın alma davranışının incelenmesidir. Bu amaçla bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulguların analizi için SPSS 18.0 programı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre tüketicilerin çevre bilinci düzeyinin gelir durumuna göre değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, rising enviromental issues, devastation of naturel resources and consumption growth in all areas has worried for future. Emphasis is on the importance of global warming and climate change in the national and international public opinion, and emphasizes that this change is due to human attitudes has made consumers more sensitive towards the environment. The aim of the this study is to measure the environmental awareness of consumers and to investigate the purchasing behaviour of environmentalist consumers in the face of increased environmental sensitivity. A survey study was conducted for this purpose. SPSS 18.0 program was used for the analysis of the findings obtained in the study. According to the results of the analysis, the level of environmental awareness of consumers varies according to their income status.