Anodik sıyırma voltametrisi ile böbrek taşında kurşun ve bakır tayini
Determination of lead and copper in kidney stone by anodic stripping voltammetry
- Tez No: 55046
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Anodik sıyırma, Kurşun, Bakır
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ANODİK SIYIRMA VOLTAMETRİSİ İLE BÖBREK TAŞINDA KURŞUN VE BAKIR TAYİNİ (Yüksek Lisans Tezi) Sevtap EROL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Aralık 1996 OZ Bu çalışmada böbrek taşında bulunan eser elementlerin miktarları tayin edilmek istenmiş, bu amaç doğrultusunda çözünürleştirme işlemi denendikten sonra anodik sıyırma voltametrisi (ASV) ile tayin için en uygun ortam şartlan araştırılmıştır. Taş numuneleri HN03 : HC104 (1:1) asit karışımlarında ısıtılarak çözüldü. Asit karışımı ilave edilmesine, taş tamamen çözününceye kadar devam edildi. Çözünürleştirme işleminden sonra asitin fazlası uçuruldu ve belli bir hacme kadar su ilave edildi. Ortamda bulunabilecek Se 'u ekstrakte etmek için çözelti n-butanol ile çalkalandı ve fazlar birbirinden ayrıldı. Sulu fazdaki çözünmüş alkolü uzaklaştırmak için asidik çözeltideki çözünmüş alkol çözelti ısıtılarak uçuruldu ve ısıtma öncesindeki hacme kadar triple su ilave edildi. Bu kısım Cu ve Pb elementlerinin tayinlerinde kullanıldı. Bilim Kodu : 405.03.01
Özet (Çeviri)
II DETERMINATION OF LEAD AND COPPER IN KIDNEY STONE BY ANODIC STRIPPING VOLTAMMETRY (M.Sc. Thesis) Sevtap EROL GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY December 1996 ABSTRACT In this study, it has been aimed to find out the amount of trace elements in kidney stone and for this purpose, the samples were dissolved in the acid mixture mentioned below. After the dissolution step, the quantity of trace elements were determined by using anodic stripping voltammetry (ASV). To determine the quantities an appropriate experimental conditions were also searched. The samples were dissolved in HN03 : HC104 (1:1) mixture by heating. The addition of acidic mixture was continued until the sample was completely dissolved. The excess of acid was driven off by heating and the solution was diluted to the known volume with distilled water. The sample solution was shaken with n-butanol for extraction of Se from heavy metal ions. The dissolved alcohol in acidic solution was evaporated by heating and then distilled water was added to obtained orijinal volume before heating. The quantity of Cu and Pb in the solution was determined with standard addition method. Science Code Key Words Page Number Adviser 405.03.01 Anodic stripping, Lead, Copper 61 Doç. Dr. Hasan AYDIN