Din görevlilerinde mesleki doyum (Kırşehir ili örneği)
Professional satisfaction among religious officials (Kırşehir example)
- Tez No: 883098
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇOŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Doyum, Din Görevlileri, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kırşehir
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ülkemizdeki din hizmetlerini kurumsal, anayasal ve sosyal çevrede Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle yürütmektedir. Bu yönleriyle, merkez teşkilatı, taşra teşkilatı, yurtdışı teşkilatı, eğitim merkezleri ve medya kanalları vasıtasıyla toplumun dini ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamaya çalışmaktadır. Genel hatları itibarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevi, toplumu inanç, ibadet ve ahlak gibi konularda aydınlatmak, ibadet yerlerinin açılması, din hizmetlerinin ifası yoluyla ibadethaneleri yönetmektir. Bugün itibariyle Başkanlığın faaliyet alanı oldukça geniş boyutlu olup, her geçen gün daha da çeşitlenip artmaktadır. Bir yandan, hemen hemen toplumun her kesime yönelik olarak Kur'an Kursları vasıtasıyla yaygın din eğitimi faaliyetleri yürütülürken, diğer taraftan, cami merkezli ve cami dışı din hizmetleri yürütülmektedir. Bunun birlikte, aileye yönelik din eğitimi faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurs ve seminerler ile il ve ilçe müftülükleri bünyesindeki Aile ve Dini Rehberlik Bürolarında, gençlik merkezlerinde faaliyet göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, coğrafi olarak en ücra köylerden binlerce insanın yaşadığı büyük şehirlere varıncaya kadar toplumun tüm noktalarına din hizmeti sunmaktadır. Bu din hizmetini yürütmek için din görevlilerine ihtiyaç duymaktadır. Çeşitli unvanlarda ve farklı mekanlarda görev yapan müftü, vaiz, imam hatip, müezzin ve Kuran kursu öğreticileri din hizmeti görevini ifa eden memurlardır. Bu çalışmada Kırşehir il merkezi ve il merkezine bağlı köylerde görev yapmakta olan imam-hatip, müezzin kayyım ve Kur'an Kursu öğreticilerinin mülakat yöntemiyle mesleki doyum seviyeleri çeşitli etkenler etrafında incelenmiştir. Böylece din görevlilerinin topluma olan katkısının daha verimli hale gelmesi amaçlanmıştır. Literatür taraması yapılarak kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda Kırşehir ilinde görev yapan 29 din görevlisiyle mülakat yapılmış, elde edilen bulgular deskriptif olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religious services in our country are carried out in the institutional, constitutional and social environment by the Presidency of Religious Affairs. In these aspects, it tries to meet the religious needs and requirements of the society through its central organization, provincial organization, overseas organization, training centers and media channels. In general terms, the duty of the Presidency of Religious Affairs is to enlighten the society on matters such as belief, worship and morality, and to manage places of worship through the opening of places of worship and the performance of religious services. As of today, the field of activity of the Presidency is quite broad and is becoming more and more diversified every day. On the one hand, non-formal religious education activities are carried out through Qur'an courses for almost all segments of society, while on the other hand, mosque-based and non-mosque religious services are carried out. In addition, courses and seminars and Family and Religious Guidance Offices within provincial and district mufti offices and youth centers are active in order to support religious education activities for the family. The Presidency of Religious Affairs provides religious services to all parts of the society, from the geographically remote villages to the big cities where thousands of people live. It needs religious officials to carry out this religious service. Mufti, preacher, imam hatip, muezzin and Qur'an Course instructors, who work in various titles and in different places, are civil servants who fulfill the duty of religious service. In this study, the professional satisfaction levels of imam-hatip, muezzin kayyim and Qur'an Course instructors working in Kırşehir city center and villages connected to the city center were examined around various factors by interview method. Thus, it is aimed to make the contribution of religious officials to the society more efficient. A conceptual framework was created by reviewing the literature and semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used. In this direction, 29 religious officials working in Kırşehir province were interviewed and the findings obtained were evaluated descriptively. Key Terms: Occupational Satisfaction, Religious Officials, Presidency of Religious Affairs, Kırşehir