Evlilik uyumunun çalışan performansına etkisi
Effect of marital adjustment on employee performance
  1. Tez No: 550694
  2. Yazar: EGEMEN COŞGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NACİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Aile, Performans, Çalışan Performansı, Marriage, Marital adjustment, Family, Performance, Employee Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Evli çalışanların zamanlarını çoğunlukla aileleriyle ve işlerinde geçirdikleri bilinen bir gerçektir. Buradan yola çıkarak evlilik uyumunun çalışan performansına etkisi araştırılmaya karar verilmiştir. Çalışan performansına etki eden birçok faktör olmasına rağmen literatürde evlilik uyumu ile olan etkileşime yeterince yer verilmemiştir. Araştırmanın evreni İstanbul'da yaşayan, evli ve çalışan kişilerden oluşmaktadır. Kota örnekleme ile ulaşılabilen 355 evli ve çalışan katılımcı bu çalışmada kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tercih edilmiştir. Anket formunun birinci bölümünde kişisel bilgiler kısmı, ikinci bölümde evlilik uyumu ölçek ifadeleri ve son bölümde ise görev ve bağlamsal performans ölçeği ifadeleri bulunmaktadır. Evlilik uyum ölçeği Tutarel-Kışlak'tan alınmıştır. Görev ve bağlamsal performans ölçeği de Bağcı'dan alınmıştır. Ortaya çıkan verilerin analizinde SPSS 22 istatistik programı kullanılmıştır. İstatistikî tekniklerden; frekans analizleri, faktör analizi, Cronbach Alpha güvenilirlik analizi, örneklem t testi ve tek yönlü Anova varyans analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre evlilik uyumu ile çalışan performansı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki gözükürken, erkeklerin kadınlara göre evlilik uyumu ve çalışan performanslarının daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is known that married employees spend most of their time with their families and at work place. It was on the basis of this, to research the effect of marital adjustment on employee performance was chosen. Although there are numerous underlying factors that have impact on employee performance, there is not sufficiently discussed in the literature on the interaction between marital adjustment and employee performance. The universe of the research consists of people who live, married and work in Istanbul. The sample consists of 355 married and working individuals who were reached via quota sampling. Survey was preferred as the data collection device. The first section of the questionnaire consists of questions of personal information, the second section is related to marital adjustment of scale and the last section is pertaining to statements of scale related to task and contextual performance. The scale of marital adjustment is taken from Tutarel and Kışlak. Task and contextual peformance scale is taken from Bağcı. During the analysis of discovered data SPSS 22 statistics program was used. Frequency analyses , factor analysis, Cronbach Alpha reliability analysis and sample t test and one way Anova analyses of variance were used as statistical techniques. The results return a positive and meaningful relationship between marital adjustment and employee performance, and indicate a higher marital adjustment and employee peformance for males than for females.