Kentleşme-Gecekondu ilişkisi Ankara örneği
- Tez No: 55083
- Danışmanlar: PROF.DR. RUŞEN KELEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Konut, Gecekondu, Değişkenler, Ankara, Urbanization, House, Squatter, Inputs, Ankara
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
ÖZET Bugün kentlerimiz gecekondu alanları ve imarlı konut alanları olmak üzere yaşamsal ve mekânsal nitelikleri açısından birbirlerinden oldukça farklı yerleşimlere sahip ikili bir yapı göstermektedirler ve bu nedenledir ki; ülkemizde en çok tartışılan konulardan birisi“gecekondu”dur. Bu araştırma kapsamında gecekondu;“kentleşme süreci”bağlamında değerlendirilmeye çalışılmış; sorunun iktisat ve sanayileşme politikaları, gelir dağılımı adaletsizliği, nüfus ve istihdam politikası, genel ve bölgesel yerleşme düzeni vb.- ile ilişkileri sadece konu açısından ele alınmıştır. Gecekonduya ilişkin çeşitli bakış açılarını ve gecekondunun“barınak”anlamının yiterek,“meta”haline gelmesi sürecini içeren bölümün ardından bu sürecin belirleyicileri“Gecekondu Sorununu Belirleyen Değişkenler”başlığı altında incelenmiştir. Bu kapsamda toplumsal ve ekonomik yapı; hükümet programları ve kalkınma planlarında soruna ilişkin yaklaşımlar ve çıkmazlar konut sorunu bütünü içinde saptanmaya çalışılmış; bir uygulama örgütü olan belediyelerin görev ve yükümlülükleri ortaya konulmuş; süreçte müdahil bir kimlikle yer alan Mimarlar Odası'nın tavırları da; bu anlamda önemli bulunarak tez çalışmasına dahil edilmiştir. Sorunun günümüzdeki boyutu; Ankara'da örneklenmiştir. Cumhuriyet'in bu ilk planlı kentinde, gecekondulaşma ile başlayan sürece ilişkin değerlendirmelerin ardından, kentleşme sürecinde göç sonrası değişen demografik yapının karar mekanizmalarına yansıması, belediye meclisleri özelinde somut bulgularla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın gerek bu bulgular ile farklı bir tartışma açacak olması; gerekse gecekondu konusundaki mevcut politikaları değerlendirmesi açısından; oldukça önemli verilere sahip olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our cities today show a dualist character with squatter and urban areas which very much differ from each other by their living conditions and their spatial quality. This is why squatter settlement is one of the most discussed matters within Turkey. Squatter, as a subject of this research, was handled as an“urbanization process”while factors like economy and industrialisation policies, the unjust distribution of welfare, population and employment policies, general and regional habitation forms, etc., were only taken as of their impact on the matter. After the chapter where different approaches to squatter settlements is revieved and the squatter which has lost its role as a shelter and came to be a means of commodity. This structure is analised under the heading“The Inputs That From The Squatter Problem”. In this context, approaches and difficulties encountered in social and economic structure, government programs and national development plans were searched within the framework of housing problem, jobs and responsibilities of the municipalities as implementery organisations were pointed out and due to its importance, the role of Chamber of Architcts which took part in the process as a critisizing organisation was taken into consideration. Scope of the problem we are facing today is exampled from Ankara. After an analysis of the fast urbanisation process with the start of squatter settlements in this first planned city of the Republic, the impact of the demographic structure, which has had a metamorphosis through migrations, on decision makers were pointed out from material implementation decisions of the Municipal Organs. It is hoped that the research, with these inputs, will open new perspectives to the arguments and the revaluation of the policies on squatter settlements.