Melastan fermenasyonla etanol elde edilmesi
  1. Tez No: 55106
  2. Yazar: MEHMET ŞENYURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: S. cerevisiae, şeker pancarı melası, fermentasyon, etanol, mutasyon, S. cerevisiae, beet molasses, fermentation, ethanol, mutation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
II MELASTAN FERMENTASYONLA ETANOL ELDE EDİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) MEHMET ŞENYURT GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Bu çalışmada Saccharomyces cerevisiae (DSM 70468) mayası kullanılarak şeker pancarı melasından fermentasyonla etanol üretimi incelenmiştir. Gelişme ortamına doymamış bir yağ asiti olan oleik asit ve doymuş bir yağ asiti olan palmitik asit ilave edilerek bunların fermentasyon hızı ve etanol verimi üzerine etkisi incelenmiştir. 100 mi' de 9,775 g şeker içeren melas üzerine oleik asit ve palmitik asit ilave edilmesiyle maya gelişme hızı ve fermentasyon hızı artmıştır. Böylece, % 11,02 (yiv) etanol elde edilmiştir. Bu sayede kontrol mayasına göre etanol veriminde % 6,15' lik bir artış sağlanmıştır. Aynca; sıcaklık, ultraviyole (UV) ve petit mutantlar elde edilmiş ve bu mutantlann melastan etanol üretmedeki kapasitesi incelenmiştir. Bunlar arasında UV mutantının kontrolden daha fazla etanol ürettiği, diğer mutantlar ise yeterince etanol üretemediği görülmüştür. Bu çalışmaların sonucunda yağ asitleri ilavesinin, etanol verimini artırdığı bulundu. Bununla beraber mutantlann fermentasyon hızını etkilemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Ill PRODUCED OFETHANOL VIA FERMENTATION FROMMOLASSES (M. Sc. Thesis) MEHMET ŞENYURT GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECNOLOGY 1996 ABSTRACT In this study, the production of ethanol from beet molasses using Saccharomyces cerevisiae (DSM 70468) was investigated. oleic acid which is an unsaturated fatty acid and palmitic acid which is a saturated fatty acid were added to growth medium and their influence on yeast growth rate, fermentation rate and ethanol yield were observed.The yeast growth and fermentation rate are increased by addition of oleic acid and palmitic acid into molasses containing 9,775 g sugar in 100 ml. 11,02 % (v/v) ethanol are produced. Ethanol yield was higher than control by 6,15 % in this experiment. Temperature, ultraviolet (UV) and petite mutants were obtained and used to produce ethanol from molasses. Among these UV mutants produced more ethanol than control. The rest of the mutants did not produce enough ethanol. Therefore we found that the addition of fatty acid was increased the ethanol yield, however the mutants did not effect fermentation rate.