Açıköğretim sosyal hizmet mezunlarının gözünden Türkiye'de sosyal hizmet eğitiminin işlevselliği
Distance education through the eyes of the functionality of the graduate social work education in Turkey
  1. Tez No: 551151
  2. Yazar: HİLAL SEHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Eğitimi, Açıköğretim Sosyal Hizmet Programı, Social Service, Social Service Training, Social Service Education, Open-Education Social Service Program
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmayla açıköğretim sosyal hizmet mezunlarının gözünden Türkiye'deki sosyal hizmet eğitiminin işlevselliği ortaya konulmaya çalışılmış ve eğitimin kalitesinin arttırılmasına yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak anket uygulanmıştır. Sosyal medya gruplarından açıköğretim sosyal hizmet bölümü mezunlarına ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan 343 kişiden 287'si kadın, 56'sı erkektir. Verilerin analizinde SPSS 16.0 (Statistical Package For Social Sciences) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Ki Kare, çapraz tablo, standart sapma, Frekans analizi yapılmıştır. Araştırmaya katılanların %13,1'inin kendilerini mesleki anlamda yeterli hissettiği, %45,2'sinin mesleki anlamda yeterli hissetmediği, %41,7'sinin ise kendisini kısmen yeterli hissettiği görülmüştür. Araştırmaya katılanların bölümü tercih etme nedenleri ile mesleki yeterliliklerinin birbiriyle bağlantılı olduğu, aynı zamanda bu duruma almış oldukları eğitiminde etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to present the functionality of social service education in Turkey, from the eyes of distance-education and open-education graduates of social service, and to make recommendations for increasing the quality of education. Surveying is the primary data collection method in this research. Distance-education graduates were contacted through social media groups. Out of 343 participants, 287 were female and 56 were male. SPSS 16.0 (Statistical Package for Social Sciences) was used to analyze the collected data.“Ki Kare”, cross tables, standard deviation and Frequency analysis were also utilized in data analysis. 13.1% of the participants reported feeling adequate in their profession, 45.2% reported feeling inadequate, while the remaining 41.7% responded that they felt somewhat adequate. A link was found between the cause for selecting the profession and the feeling of adequacy in that profession. It was also found that the education played an important role in feeling adequate.