İmgenin dönüştüğü bir alan olarak törensel tüketimde geleneksel düğünler: Kayseri ili örneği
Ceremony consuption in traditional weddings at the area of transformation: Implementation of Kayseri province
- Tez No: 551224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, Public Relations, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Kültürü, Törensel Tüketim, İmge, Düğün, Consumption Culture, Ceremonial Consumption, Image, Wedding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bir toplumda geçmişten günümüze aktarılarak gelen bilgi ve davranışlar ya da kültürel kalıntılar olarak belirtilen gelenek kavramı birçok tanımla karşımıza çıkmaktadır. Gelenek, genellikle geçmişten beri kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen ritüeller ya da sembolik davranış biçimleri olarak bilinmektedir. Tarih sahnesinde uzun süreçler boyunca yapılan törensel tüketim çalışmalarında en önemli özellik geleneklerin tekrardan yaratılması ve aktarılmasıdır. Toplumsal konular, ataerkillik gibi kavramlar gündelik tüketimden farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, evlilik sürecindeki yaşanan gelişmelerde törensel tüketimler gündelik tüketimden farklıdır. Söz konusu törensel tüketim faaliyetlerinin gün geçtikçe arttığı da bu alanda yapılan araştırmalarca ortaya konan bir konudur. Bu araştırmanın amacı, sanayileşmeyle birlikte tüketim alışkanlıklarının artması ve değişmesiyle birlikte tüketim kültürünün törensel tüketimi nasıl etkilediğini gösterme üzerinedir. Tüketim kültürünün değişmesiyle birlikte bireylerde gösterişçi tüketim ve kendini olduğundan farklı gösterme çabası artmıştır. Bu durumun törensel tüketimle aktarılması, bireylerde ve gelenek göreneklerde geçmişten günümüze ne gibi farklılıkların olduğunu gösterme açısından önem taşımaktadır. Özellikle verilen evlilik törenleri örnekleri toplumda önem verilen ve ciddiye alınan bir gelenek olarak karşımıza çıkarken değişimlerden çokça etkilenmektedir. Bu bilgiler ışığında evlilik törenlerine önem veren bir il olarak Kayseri'de geleneksel düğünlerde ritüellerin ne yönde bir değişime uğradığı ile birlikte söz konusu değişimlerin bir kültür öğesi olan geleneklerin değişimiyle genelde kültür, özelde diğer kültür öğeleriyle olan ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Törensel tüketim alışkanlıkları aktarılırken nitel araştırma yöntemlerinden katılımcı gözlem tekniği uygulanmıştır. Literatür taraması ve katılımcı gözlem tekniği sonucunda gelenek ve göreneklerden uzaklaşıldığı ve ayrıca tüketim ve lüks kavramının öneminin her geçen gün arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bir kültürel temsil sağlayıcısı olarak düğün törenlerinin değişime uğraması ile kültürün ve dolayısıyla diğer kültürel donanımların etkileneceği düşüncesi de savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of tradition, which is defined as information and behaviors or cultural remains that have been transferred from past to present in a society, come up with many definitions. Tradition is generally known as rituals or symbolic forms of behavior that have been transferred from generation to generation since the past. The most important feature in the ceremonial consumption work carried out over long periods in the history scene is the creation and transfer of traditions. Concepts such as social issues and patriarchy appear differently from daily consumption. For example, in the developments in the marriage process, the ritualistic consumption is different from the daily consumption. It is also an issue that is revealed by the researches in the field that these ceremonial consumption activities are increasing day by day. The aim of this research is to show how consumption culture affects the ritual consumption with the increase and change of consumption habits together with industrialization. With the change in the consumption culture, it is seen that the pretentious consumption in individuals and the effort to show themselves differently than it is. The transfer of this situation with ceremonial consumption is important in terms of showing the differences between individuals and traditions from past to present. Especially the examples of marriage ceremonies are very much influenced by changes in the society as a tradition which is given importance and taken seriously. In the light of this information, it has been tried to reveal the changes in the rituals of traditional weddings in Kayseri as a province which attaches importance to marriage ceremonies and the relationship of these changes with the change of traditions which are a cultural element of culture and especially with other cultural elements. Participant observation technique was used in qualitative research methods. As a result of the literature review and participatory observation technique, it has been concluded that traditions and traditions are being removed and the importance of the concept of consumption and luxury is increasing day by day. As a cultural representation provider, the idea that the wedding ceremonies will be changed and the culture and thus other cultural devices will be affected.