Kütahya Vahîd Paşa Yazma Eser Kütüphanesi''nde bulunan Beylikler Dönemi cildleri
The Emirates Period bookbind examples in Kütahya Vahîd Pasha Manuscripts Library
  1. Tez No: 551245
  2. Yazar: LATİFE DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Cilt, San'at, Kütahya Vahîd Paşa Yazma Eser Kütüphanesi, Yazma Eser, Tezyînat, Bookbindings, Art, Kütahya Vahîd Pasha Manuscript Library, Manuscript, Decoration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bir mecmua veya kitabın yapraklarını dağılmaktan korumak ve sırasıyla bir arada toplu olarak bulundurmak için çeşitli malzemelerden yapılan kaplara cilt denir. Uygur Türkleri cilt sanatının ilerlemesinde ve bir sanat kolu olarak yerleşmesinde büyük rol oynamışlardır. Anadolu'ya hâkim olan Selçuklular, Anadolu Beylikleri'ne örnek olmuş ve Osmanlı cildine köprü vazifesi görmüşlerdir. Kütahya Vahîd Paşa Yazma Eser Kütüphanesi yazma eser bakımından oldukça zengin bir kütüphanedir. Bu eserlerden ciltleri sanat değeri taşıyan nadir ciltlerden tarih itibariyle Beylikler Dönemine ait yirmi sekiz tanesi çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Girişte; Araştırmanın amacı ve önemi, kapsamı, yöntemi ve konu ile ilgili literatür ve Kütahya ili ile kütüphane hakkında bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde; Türk Cilt sanatının tanımı, tarihi gelişimi, bölümleri, çeşitleri, üslûpları, tezyinatı, malzeme ve aletleri hakkında bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde; çalışmamıza konu olan ciltlerin yer aldığı katalog bölümü yer almaktadır. Üçüncü bölümde; İncelenen eserlerin genel bir değerlendirmesi çeşitli başlıklar altında değerlendirilmiş ve sonuç kısmında da genel değerlendirmeden yola çıkarak eserlerin dönem özelliklerini ortaya koyan bir sonuç yazılmıştır, son olarak da bibliyografya, resimler ve çizimler ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to protect the leaves of a magazine or a book from scattering and keep them together seriatim collectively, the skins made of various materials are called binding. The Uighur Turks played a major role in the advancement of the art of bookbinding and its settlement as a branch of art. The Seljuks, who dominated Anatolia, served as a model for the Anatolian Principalities and served as a bridge to the Ottoman Empire. In fact, this style continued until the end of the XV. century, the period of Fatih, during the Ottomans. Kütahya Vahîd Paşa Manuscript Library is a very rich library in terms of manuscripts writings. Twenty-eight volumes belonging to the Principalities Period were included in this study. The research consists of three parts. In the introduction, the aim, scope and method of the research, the literature review and the information about the library and the province of Kütahya are given. In the first chapter; the definition, historical development, sections, types, styles, decorations, materials and tools of the Turkish bookbinding art are included. In the second chapter, the catalog section which contains the subject matter of our study (twenty-eight volumes) is given. In the third chapter, a general evaluation of the studied artifacts has been presented under various headings. In the conclusion, a result which shows the periodic features of the works is written by general evaluation. Finally, the study is completed with bibliography, pictures and drawings.