Hemşireler için hasta savunuculuk ölçeğinin geliştirilmesi
Developing the Patient Advocacy Scale for Nurses
- Tez No: 551277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASİBE KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Hasta Savunuculuğu, Güvenilirlik, Geçerlilik, Nurses, Patient Advocacy, Reliability, Validity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşireler için hasta savunuculuğu ölçeğinin geliştirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu metodolojik çalışma Ekim-Aralık 2018 tarihleri arasında 500 hemşire ile yapılmıştır. Taslak ölçek maddeleri 14 akademik ve klinik hemşireler ile görüşme yapılarak elde edildi. Ölçeğin geçerliliğini test etmek için kapsam ve yapı geçerliliği yöntemleri kullanıldı. Ölçeğin güvenilirliğini test etmek için madde toplam korelasyonu ve iç tutarlılık yöntemleri kullanıldı. Kapsam geçerliliği için 14 uzmandan görüş alındı ve uzmanların görüşleri kapsam geçerliliği indeksi ile değerlendirildi. Ölçeğin yapı geçerliliği açıklayıcı faktör analizi ile değerlendirildi. Madde toplam korelasyonu Pearson korelasyon analizi ile, iç tutarlılık ise Cronbach Alfa katsayısı ile değerlendirildi. Bulgular: Ölçeğin Kapsam geçerliği indeksi .97 bulundu. Açıklayıcı faktör analizini toplam 57 madde ile başlandı. İlk faktör analizi sonucunda ölçeğin öz değeri 1'in üzerinde olan ve toplam varyansın %63,43'ünü açıklayan 10 faktörlü bir yapıda olduğu bulundu. Faktör analizi sonucunda faktör yükü ,30'un altında olanlar ve birden çok faktöre girip aralarında ki farkta %10'dan daha düşük olan maddeler tek tek ölçekten çıkartılarak faktör analizleri 18 kez tekrarlanmış ve 18 madde ölçekten çıkartılmıştır. 39 maddelik ölçeğin son faktör analizi sonucunda öz değeri 1'in üzerinde olan ve toplam varyansın %61,3'ünü açıklayan 7 faktörlü bir yapıda olduğu bulundu. Ölçeğin madde toplam korelasyonları ,42 ile ,75 arasında değiştiği, Cronbach alfa değerinin ise ,95 olduğu bulunmuştur. Sonuçlar: Hemşireler için Hasta Savunuculuk Ölçeği geçerli ve güvenilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to develop a patient advocacy scale for nurses. Materials and Methods: This methodological study was conducted in Istanbul over the period October - December 2018 with 500 nurses. Initially, a scale of 57 items was devised after discussions with 14 academic and clinical nurses. The scale was tested for content validity using the Content Validity Index and for construct validity with Exploratory Factor Analysis, after which the scale's reliability was evaluated for itemtotal correlations using Pearson's correlation analysis and for internal consistency with Cronbach's Alpha. Results: Content validity for the scale was found to be .97. The first factor analysis resulted in a 10-factor construct, where the eigenvalue for the scale was greater than 1 and the construct explained 63.43% of total variance. At the end of the factor analysis, items with factor loadings of less than .30 and those that appeared in more than one factor with differences of less than 10% were removed from the scale one by one and the analysis was repeated 18 times. In the last factor analysis of the 39-item scale, a 7-factor construct was found with an eigenvalue greater than 1 that explained 61.3% of total variance. The scale's item-total correlations ranged between .42 - .75 and Cronbach's coefficient alpha was calculated to be .95. Conclusion and Recommendations: The scale can be used to assess the patient advocacy behavior of nurses working in Turkey. Its intercultural adaptation for use with nurses working in other countries is recommended.