Sağlık yöneticilerinin profesyonellik düzeylerinin belirlenmesi
Describing of professionalism levels of health managers
  1. Tez No: 551303
  2. Yazar: FATİH AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRKAN TAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Yönetim, Profesyonelleşme, Meslek, Health, Management, Professionalism, Occupation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, sağlık kurumlarında çalışan yöneticilerin profesyonellik düzeylerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu sebeple, özel veya kamu hastanelerinde çalışan ve farklı alanlarda yönetici olarak görev alan kişilerin, profesyonellik seviyelerini etkileyen kişisel ve mesleki farklılıkları araştırılmış ve elde edilen sonuçlar derlenmiştir. Araştırmada belirlenen 218 kişilik evrenin 123 kişisine ulaşılmış, ulaşılan kişilere ise Swailes'e (2003) ait olan Profesyonellik Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, eğitim seviyesi yükseldikçe kişilerin profesyonellik düzeylerinin arttığını göstermektedir. Araştırmada varılan bir diğer sonuca göre, mesleği bilinçli olarak seçmek profesyonellik düzeyine pozitif biçimde etki etmektedir. Öte yandan, yöneticilik süresinin artması da profesyonellik düzeyinin artmasına etki eden bir diğer faktör olarak bulunmuştur. Son olarak, elde edilen sonuçlar, kadro ünvanı 'farklı düzeylerde yönetici' olarak geçen kişilerin diğer kadro ünvanlarına sahip olanlara oranla profesyonellik seviyelerinin daha yüksek olduğudur. Ulaşılan bu sonuçlar ışığında; yönetici olarak görev alan kişilerin eğitim seviyelerinin artırılması, kişilerin mesleği bilinçli olarak seçmesine yardımcı olunması ve kişilerin sadece yönetici olarak görev aldıkları sürede değil, her kademede profesyonellik seviyesinin artırılmasına dair desteğin sağlanması önerilmektedir. Ayrıca, sağlık kurumlarında farklı kadrolarda çalışan kişilerin mesleki profesyonellik becerilerini eşit biçimde artırabilecekleri faaliyetlerde bulunmasını sağlamak da mesleki kalkınma adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the level of professionalism of health care managers. Therefore, the personal and professional differences affecting the levels of professionalism of individuals working in private or public hospitals and working as managers in different fields were investigated and the results obtained were compiled. In the study, 123 individuals from the universe of 218 people were reached and the ones who were reached were applied to Swailes (2003). Results show that the level of professionalism of people increases as the level of education increases. According to the findings, to choose the occupation as consciously has a positive effect on professionalism level. Also, the time of managerial duty also founded as a factor to contribute the professionalism level. Lastly, the results show that the level of professionalism is higher among people who positioned as 'different levels of management' than those who have other positions. In the light of these results, it is recommended to increase the education levels of the people who work as managers, to help people choose the profession consciously and to provide support for increasing the level of professionalism in all levels, not only in the time of the managerial duty. In addition, it is important to encourage the activities among people who work in different positions in health institutions to increase their professional professionalism skills equally.