Kurumsal yönetişim ve firma değeri etkileşimi: BİST imalat sektöründe bir uygulama
Corporate governance and company value interaction: An application in the BIST manufacturing sector
- Tez No: 551617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR GÖZBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetişim, firma değeri, imalat sektörü, panel veri analizi, Borsa İstanbul, Corporate governance, firm value, manufacturing sector, panel data analysis, Borsa Istanbul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Serbestleşme ve küreselleşme süreci ile beraber klasik yönetim yapıları firmaların ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmış ve yeni bir yönetim anlayışı olarak“Kurumsal Yönetişim”kavramı doğmuştur. 2000'li yıllarda büyük firmalarda yaşanan skandallar sonrası kurumsal yönetişime olan ihitiyaç artmış, devletler küçük hissedarları korumak için daha net adımlar atmak zorunda kalmıştır. Böylece işletmelerin yönetim yapıları yeni düzenlemeler ile güçlendirilmiştir. Bu düzenlemeler kurumsal yönetişim anlayışının gelişmesinde temel teşkil etmiştir. Yapılan bu çalışma ile BIST 100 endeksinde yer alan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların kurumsal yönetişim faktörleri ile firma değerleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma kapsamına dahil edilen 39 firmanın Mart 2011 - Eylül 2018 tarihleri arasındaki çeyrek dönemlik verileri incelenmiştir. Çalışmada bağımlı değişken hisse senedi kapanış değeri iken; bağımsız değişkenler sırasıyla halka açıklık oranı, yönetim kurulu büyüklüğü, genel müdürün yönetim kurulu üyesi olup olmaması, en büyük hissedar oranı, aktif toplamı ve kaldıraç oranıdır. Yapılan panel veri analizleri sonucunda firma değeri ile kurumsal yönetişim faktörleri arasında ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the liberalization and globalization process, classical management structures were inadequate to meet the needs of firms and the concept of Corporate Governance was born as a new management approach. In the 2000s, the need for corporate governance increased after the scandals in large firms, and the states had to take clearer steps to protect small shareholders. Thus, the management structures of the enterprises have been strengthened with new regulations. These regulation are the basis for the development of corporate governance. In this study, it has been investigated whether there is a significant relationship between corporate governance factors and firm values of firms operating in manufacturing sector in BIST 100 index. The quarterly data of the 39 companies included in the scope of the study between March 2011 and September 2018 were examined. In the study, while the dependent variable is the stock closing value; The independent variables are the free float ratio, the size of the board of directors, whether the general manager is a board member, the largest shareholder ratio, the total assets and the leverage ratio. As a result of the panel data analysis, the relationship between company value and corporate governance factors was determined.