Kıbrıslı Türk yetişkinlerin evden ayrılma süreçlerinin incelenmesi
The investigation of Turkish Cypriot adults' experiences of leaving home
- Tez No: 551650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKLEM TEKDEMİR YURTDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, savaş, yerinden edilme, sosyal kimlik, yetişkinlik, evden ayrılma, kuşaklar arası aktarım, Cyprus, war, displacement, social identity, adulthood, leaving parental home, intergenerational transmission
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kıbrıslı Türk yetişkinlerin anne baba evinden ayrılma süreçlerinin incelenmesidir. Bu çalışmada ayrıca, 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs'ta yaşanan savaş ve yerinden edilme deneyimlerine maruz kalmış ebeveynlerin deneyimlerinin, çocuklarına kuşaklar arası aktarımı Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu kapsamda, anne babası savaş yaşamış ve yerinden edilmiş olan yetişkinlerle ve bunların ebeveynleriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Savaş ve yerinden edilme deneyimiyle evden ayrılma deneyimlerinin ilişkisini anlayabilmek amacıyla, ebeveynleri bu deneyimleri yaşamamış; Kıbrıslı olmayan, İstanbul'da yaşayan yetişkinlerle de görüşülmüştür. Bu açıdan, bu çalışma Kıbrıs'ta yaşayan yetişkinlerle, İstanbul'da yaşayan yetişkinlerin anne baba evinden nasıl ayrıldığının incelendiği bir çalışmadır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin başında, katılımcıların demografik bilgilerini elde etmek amacıyla Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler için araştırmacı tarafından araştırmanın amacına uygun yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuştur. İstanbul'da yaşayan grup, 26-42 yaşları arasındaki on dört yetişkinden oluşmaktadır. Kıbrıs'ta yaşayan farklı iki gruptan biri 24-46 yaşları arasındaki on dört yetişkinden oluşurken; ikincisi bu grubun savaş ve yerinden edilme deneyimi yaşamış 51-78 yaşları arasındaki anne ya da babalarından oluşmaktadır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, Kıbrıslı Türk yetişkinlerin ve Türkiyeli yetişkinlerin evden ayrılma süreçleri ve yetişkinliğe geçişleri birçok açıdan benzemektedir. Diğer yandan, iki kültür arasında, aile ilişkileri, yaşları ilerledikçe değişen ebeveyn-çocuk ilişkileri ve çocuğun değeri bağlamında kültürel farklılıklar vardır. Ebeveynlerin savaş ve yerinden edilme deneyimlerinin Kıbrıslı Türk yetişkinlerin evden ayrılma süreçlerine, sosyal kimlik yapılanmalarına, aile ilişkilerine dair yansımaları literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate Turkish Cypriot adults' experiences of leaving their parental homes. The intergenerational transmission of experiences of war and dislocation in Cyprus between 1963-1974 by parents who were exposed to such conditions to their children is investigated by employing Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) method. Within this context, semi-structured interviews were made with both adults whose parents went through war and were displaced and their parents. In order to specify the relationship between experiences of war and displacement and experience of leaving home, interviews were also made with adults residing in Istanbul whose parents did not get into such a predicament and who are not from Cyprus. In this respect, this study reveals the ways in which adults residing in Cyprus and adults residing in Istanbul leave their parental homes. In the beginning of the semi-structured interviews, Demographic Information Forms were used to learn the participants' demographic backgrounds. For the semi-structured interviews, semi-structured interview forms were created specifically to match the purpose of the objectives of the investigation by the investigator. The group residing in Istanbul consists of fourteen adults aged 26-42. While one of the two groups residing in Cyprus consists of fourteen adults aged 24-46, the second one consists of their mothers or fathers, aged 51-78, who underwent the experiences of war and dislocation. The findings of this study reveal that the experience of leaving parental home and becoming an adult of the Turkish Cypriots and Turkish adults are similar in many ways. On the other hand, there are cultural differences between the two cultures regarding familial relations, parent-child relations that change as they age and the value of the child. In the light of these findings, a discussion about the effect of the experience of war and dislocation shared by their parents on Turkish Cypriot adults' leaving their parental homes, the construction of their social identity and their family relations is raised.