İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programı 7.sınıf 'Din ve güzel ahlak' ünitesindeki ahlaki değerlerle ilgili drama yöntemi uygulamaları
Applications of drama method related to ethical values under unit religion and social ethics at primary education 7th grade religious culture and ethics curriculum
- Tez No: 551695
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Ahlak Eğitimi, Drama, Drama Yöntemi, Duyuşsal Alan, Ethics, Ethics Education, Drama, Drama Method, Affective Domain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, 7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi“Din ve Güzel Ahlak”ünitesinde yer alan ahlaki değerlerin öğrencilere kazandırılmasında, drama yönteminin etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın modelini oluşturmada teorik kısımda literatür incelemesinden yararlanılmıştır. Teorik bilgilerin yanı sıra çalışmada, 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi“Din ve Güzel Ahlak”ünitesinde kullanılabilecek eğitici drama örneklerine yer verilmiştir. Araştırmada drama uygulamaları 2017-2018 eğitim öğretim yılında Ordu ili Altınordu ilçesi 60.Yıl Ortaokulu'nda 7.sınıf düzeyindeki üç şubeye uygulanmıştır. Çalışmada üç farklı drama uygulama örneğine yer verilmiştir. Drama uygulaması yapılmadan önce ahlaki değerler klasik yöntemlerle işlenmiştir. Daha sonra eğitici drama yöntemi ile ders işlenmiştir. Öğrencilerin drama uygulaması öncesi ve sonrasında görüşlerine başvurulmuştur. Öğrencilerden drama öncesi ve sonrası alınan düşünceleri karşılaştırılmış ve eğitici drama yönteminin öğrenci üzerinde oluşturduğu etki tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine karşı tutumları ve ahlaki değerleri içselleştirip davranışa dönüştürmeleri üzerinde drama yönteminin olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of drama method on providing social ethics under unit Religion and Social Ethics to students. Throughout the research, with literature view, a theoretical frame was created to set a study model. Beside theoretical knowledge, this study includes educational drama samples which can be used in 7th grade Religious Culture and Ethics. In this research, drama applications were applied to three 7th grade classes at 60. Yıl Primary School in Altınordu district of Ordu province during 2017-2018 academic year. The study covers three different drama samples. Social ethics was taught by using classical methods before drama application. Afterwards, the course was taught by using educational drama method. Students were asked for their opinions about drama applications before and after the study. Educational drama method's effects on students were determined by comparing their opinions. Based on the data obtained from the investigation, it was found that drama method has positive effects on the students' attitude towards Religion and Social Ethics course and developing behaviour through interiorising social ethics.