Sosyo-demografik özellikler ve akademik başarıyı etkileyen örgütsel faktörler arasındaki ilişkinin doğrusal olmayan kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi: Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri örneği
Investigating the relationship between socia-demographic charactersitics and organizational factors which affects the academical success by nonlinear canonical correlation by nonlinear canonical correlation analysis : The case of Vocational College students of Trakya University
- Tez No: 551741
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KOLDERE AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Eğitim ve Öğretim, İstatistik, Econometrics, Education and Training, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Nonlinear Canonical Correlation Analysis, Organizational Factors Affecting Student Success Scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Doğrusal olmayan kanonik korelasyon analizi çok değişkenli istatistiksel analiz tekniklerinden olup iki veya ikiden daha fazla değişken kümeleri(setleri) arasındaki ilişkilerin araştırılmasında kullanılan bir analiz tekniğidir. Öğrencilerin eğitim öğretim süresi boyunca amaçlarından biri olan akademik başarıya etki eden bireysel, sosyal ve örgütsel faktörlerin olduğu bilinmektedir. Öğretim üyelerinin mesleki yeterlilik ve uygulamaları, yönetsel hizmet ve uygulamalar, iletişim, fiziksel ortam ve donanım öğrencilerin akademik başarısına etki eden önemli örgütsel faktörlerdir. Bu çalışmada Meslek Yüksekokul öğrencilerinin demografik özellikleri ile meslek yüksekokul öğrencilerine uygulanan 'öğrenci başarısını etkileyen örgütsel faktörler ölçeği' anketinden yararlanılarak elde edilen veriler arasındaki ilişki Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmiştir. Yapılan çalışmada önemli bulunan örgütsel faktörler ile demografik özellikler arasındaki ilişki grafik ve tablolar yardımıyla araştırılmış ve açıklamalar yapılmıştır. Analiz sonucunda Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokul öğrencilerinin gelir düzeyi yüksek olmayan, ailesinin yanında yaşayan, kardeş sayısı az olan erkek öğrencilerin akademik başarıyı etkileyen faktörler arasında kuvvetli bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Anahtar Kelimler: Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi, Öğrenci Başarısını Etkileyen Örgütsel Faktörler Ölçeği
Özet (Çeviri)
Non linear canonical corelation analyse is one of the multivariate statistical analyse technics which is used for the investigation of relationship between two variable sets or more than two variable sets. Some factors affects the student's academic achievement during the education period. These factors are classified as individual, social and organizational factors. The most important organizational factors are professional qualifications and practices of faculty members, managerial services and applications, communication, physical environment and hardware. In this study, the relationship between the demographic characteristics of the vocational high school students and the data obtained from the in scale of organizational factors affecting the student achievement were investigated by Nonlinear Canonical Correlation Analysis. The relationship between organizational factors and demographic features which are important are investigated with the help of graphs and tables. As a result of the analysis, it was found that there was a strong relationship between Trakya University Vocational School students and the factors affecting the academic achievement of male students living in the province and living with their families.